NORME DE PROTECŢIE A MUNCII LA EXECUTAREA DE LUCRĂRI IN INSTALAŢIILE ELECTRICE DE ILUMINAT EXTERIOR, STRADAL SAU DE INCINTĂ


26.1. Controlul funcţionării instalaţiilor electrice de iluminat exterior şi înlocuirea becurilor, a globurilor şi a siguranţelor, se face, de regulă, de către personalul de deservire operativă, în baza atribuţiilor de serviciu.
26.2. Lucrările de exploatare şi reparaţii Ia corpurile de iluminat exterior (înlocuirea bobinelor de şoc sau igniterelor, înlocuirea globurilor, verificarea şi Înlocuirea duliilor, recon-

diţionarea coloanelor de alimentare a lămpilor, înlocuirea siguranţelor, recondiţionarea armăturilor de fixare a lămpilor pe stilpi etc.) se pot executa cu scoaterea de sub tensiune a instalaţiilor (cu luarea măsurilor tehnice şi organizatorice prevăzute în prezentele norme) sau fără scoaterea de sub tensiune a instalaţiilor (în baza instrucţiunilor tehnologice privind lucrul sub tensiune în instalaţiile electrice de joasă tensiune).
26.3. în cazul în care natura lucrărilor de exploatare-reparaţii (recondiţionarea armăturilor de fixare la stâlpi a corpurilor de iluminat exterior etc.) impune scoaterea de sub tensiune a circuitelor pentru abonaţii casnici (edilitari), la liniile electrice cu circuite comune, se vor lua măsuri corespunzătoare In acest sens.
26.4. Dacă linia electrică aeriană de iluminat exterior este pe stilpi de folosinţă comună cu o linie de 6—20 kV, linia de înaltă tensiune poate rămîne sub tensiune, dacă distanţa pe verticală intre cele două linii (de joasă şi înaltă tensiune) este de cel puţin 2 m.
în acest caz, se vor lua măsuri de respectare a distanţelor limită prevăzute la art. 3.2., iar la înlocuirea armăturilor de fixare pe stilpi a corpurilor de iluminat exterior, acestea să nu se apropie la o distanţă mat mică de 2 m faţă de conductoarele liniei de înaltă tensiune.
26.5. In cazul în care linia electrică aeriană de iluminat exterior este pe stilpi de folosinţă comună cu circuite dc ra- diofieare, în cazul lucrărilor cu scoatere de sub tensiune, se vor scoate de sub tensiune şi circuitele de radioficare respective.
26.6. Verificarea şi reglarea instalaţiilor de automatizare a aprinderii şi stingerii iluminatului exterior se va face fără scoaterea lor de sub tensiune, pe bază de ITI-P specifice. în prealabil, se va verifica vizual existenţa legăturilor la priza de pămînt a panoului metalic pe care sînt montate aparatele.
26.7. La executarea lucrărilor la cutiile de aprindere pentru iluminat exterior, se vor lua următoarele măsuri ;
a) realizarea zonei protejate se va face prin scoaterea siguranţelor pe coloana (cablul) de alimentare a iluminatului exterior, de Ia tabloul de distribuţie al postului de transformare şi legarea acestei coloane (cablu) la pămînt şi în scurtcircuit. în cazul existenţei mai multor puncte de aprindere în aceeaşi zonă sau localitate, se vor separa in plus şi reţelele de iIluminat stradal în exterior, la primele puncte de separare.
 b) la lucrările pe tablourile de distribuţie din posturi de transformare, care cuprind şi echipamentul de Comandă a aprinderii şi stingerii iluminatului exterior, se vor respecta prevederile din capitolul 14 al prezentelor norme:
c) dacă aprinderea şi stingerea iluminatului public sint comandate de la distanţă, se va face separarea vizibilă a circuitului de comandă şi se va lega la pămint şi in scurtcircuit in punctele de aprindere adiacente.


Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger]

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.