Detector de umiditate (136)

Imediat ce umezeala realizează o legătură mai mult sau mai puţin bună conducătoare de electricitate între cei doi electrozi senzor, releul comandat de detectorul de umiditate declanşează. Acest releu poate, de exemplu, să deconecteze un aparat electric, deoarece, din motive de siguranţă, acesta ar trebui să lucreze doar pe vreme uscată. Iniţial detectorul de umiditate a fost gândit pentru protejarea în caz de pierdere a etanşeităţii carcasei unei camere de luat vederi submersibile, cameră în care se găsea şi un bliţ electronic.



La pătrunderea apei, bliţul ar fi fost scos din funcţiune şi astfel fotograful ar fi fost protejat de descărcarea de înaltă tensiune. Există însă un mare număr de aplicaţii imaginabile: detectorul poate servi, de exemplu, ca alarmă pe o navă sau ca indicator de uscat pentru rufe.
Senzorul constă din două conductoare de cupru care sunt amplasate la mică distanţă unul de altul. Atunci când rezistenţa electrică între ele scade sub o anumită valoare, trigge- rul Schmitt construit cu T1 şi T2 comută. Multivibratorul bistabil RS N1/N2 este basculat prin C1, astfel încât în punctul B există o tensiune joasă; ca urmare, T3 permite releului să declanşeze.
Releul anclanşează, în cazul descris, atunci când rezistenţa R6 nu este legată cu punctul B, ci cu punctul A. în locul senzorului de umiditate pot fi introduşi şi alţi senzori (de exemplu LDR sau NTC), astfel încât detectorul să reacţioneze şi la alte mărimi, cum ar fi intensitatea luminoasă, temperatura etc.
(J. M. v. Galen)

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger]

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.