Anclanşarea automată a Rezervei (AAR)


Schemele de alimentare ale consumatorilor importanţi trebuie astfel concepute încât, în timpul unei avarii pe linia de alimentare sau la sursa de alimentare normală, să existe posibilitatea unei alimentări de rezervă.
Schema de principiu a unei instalaţii A.A.R. ce alimentează barele staţiei C prin linia principală Lb din staţia A şi linia de rezervă L2 din staţia B, este prezentată în figura 5.30.
In funcţionarea normală alimentarea staţiei C se face prin linia Li întrerupătorul Qi fiind închis şi deci releul intermediar cu temporizare KiT este acţionat, datorită contactelor 14-16, 18-20 ale întrerupătorului Q2 având deci cele două contacte închise. Dacă tensiunea de la statia C este bună, atunci releele minimale de tensiune Fi şi F2, alimentate de la barele staţiei C printr-un transformator de tensiune (nereprezentat în schemă) sunt acţionate şi au contactele deschise. Dacă pe linia de rezervă L2 avem tensiune, releul maximal de tensiune F3 (alimentat prin TT) este acţionat şi contactul său este închis.
Dacă printr-un motiv oarecare se declanşează întrerupătorul Q2, atunci contactele sale auxiliare 14-16 şi 18-20 se deschid şi, contactul 11-13 se închide. Astfel releul KiT rămâne fără alimentare, dar prin contactul 11-13 al întrerupătorului Q2 contactul inferior cu temporizare la deschidere al releului Ki şi contactul închis 11-13 al întrerupătorului Q4 se alimentează bobina de anclanşare BA a întrerupătorului Q4 ceea ce conduce la alimentarea staţiei prin linia de rezervă L.


Figura 5.30. Schema electrică monofilară de principiu a Anclanşării
automate e rezervei (A.A.R.)
QI...Q4- întrerupătoare, BD- bobina declanşatorului, TT- transformator de tensiune, Fi, F2, F3- relee minimale de tensiune, KfT- releu de timp cu temporizare la revenire, K2T- releu de timp cu temporizare la acţionare,
K3- releu intermediar.


Anclanşarea automată a rezervei are loc şi în cazurile în care alimentarea de bază dispare, ca urmare a declanşării întrerupător Qi a liniei Li
sau dacă tensiunea la barele statiei C scade sub o valoarea admisibilă.
La dispariţia sau scăderea tensiunii la barele staţiei C, releele minimale de tensiune Fi şi F2 îşi închid contactele şi provoacă prin contactul superior închis al releului KiT şi contactul închis al releului F3 alimentarea releului de timp K2T, care după timpul reglat comandă prin releul intermediar K3 alimentarea bobinei de declanşare BD a întrerupătorului Q?.
Declanşarea întrerupătorului Q? determină în modul descris anterior anclanşarea automată a întrerupătorului Q4 şi deci alimentarea staţiei C de la linia de rezervă.

Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger]

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.