Linia aeriana de energie electrica (LEA)

Adăugaţi o legendă
1.GENERALITATI
1.1     Definitii
·       Linia aeriana de energie electrica (LEA) este o instalatie montata in aer liber, compusa din conductoare, izolatoare, cleme, armaturi, stilpi, fundatii si instalatii de legare la pamint, care serveste la transportul sau distributia energiei electrice.

·       Linia subterana de energie electrica (LES) este linia montata fie direct in sol, fie in canale sau tuneluri.
·       Circuitul unei LEA  se numeste ansamblul de conductoare active, care constituie o cale independenta de vehiculare a energiei electrice.
·       Echipamentul LEA este ansamblul format din conductoare, izolatoare, cleme si armaturi, montate pe stilpii LEA.
·       Partile de constructii ale LEA sunt elementele care sustin deasupra solului echipamentul LEA si anume : stilpii, fundatiile, ancorele, consolele,alte constructii speciale.

    • Coronamentul LEA  reprezinta partea superioara a stilpului, care asigura dispozitia spatiala a conductoarelor.
    • Ancorele sunt elemente constructive de consolidare a stilpilor pe anumite directii, pentru preluarea eforturilor datorita tractiunilor din conductoare, in conditii normale sau de avarie.
    • Instalatia de legare la pamint este ansamblul de conductoare, electozi si alte piese, prin care se realizeaza legatura la pamint a unor elemente ale LEA, care in mod normal nu sunt sub tensiune, dar care pot ajunge accidental sub tensiune.
    • Reteaua electrica este un ansamblu de linii si statii conectate intre ele, eventual interconectate cu alte retele.
    • Reteaua de transport este instalatia care serveste la transmiterea masiva de energie electrica, in general la mare distanta.
    ·       Reteaua de distributie este instalatia care serveste la transmiterea de energie electrica de la o centrala electrica sau din nodurile unei retele de transport, pina la instalatiile consumatorului.
    ·       Linia de transport  este linia electrica, care face parte dintr-o retea de transport.
    ·       Linia de distributie este linia care face parte dintr-o retea de distributie.
    ·       Derivatia este o linie electrica de importanta secundara, racordata cu un singur capat la o alta linie.
    ·       Artera este o linie electrica care nu comporta nici o derivatie
    ·       Bransamentul electric este partea din reteaua de distributie a energiei electrice cuprinsa intre linia de distributie si bornele de iesire ale contorului de decontare a energiei electrice de la abonat.
    ·       Reteaua torsadata este instalatia electrica de joasa tensiune care se executa cu fascicule compuse din doua sau mai multe conductoare izolate si rasucite intre ele (torsadate). Reteaua torsadata se numeste pozata daca daca fasciculul se monteaza astfel incat in el sa nu apara eforturi de tractiune voita’ si intinsa daca fasciculul se intinde intre punctele de sustinere cu tractiune in cablul purtator
    • Linia radiala este linia electrica alimentata de la o singura extremitate.
    • Reteaua radiala este reteaua electrica compusa din linii radiale racordate la aceeasi sursa
    • Reteaua buclata este reteaua electrica compusa din bucle, toate sau o parte a acestora fiind conectate la surse de alimentare diferite.
    ·       Tensiunea nominala (Una unei linii sau a  unei retele este tensiunea intre faze pentru care a fost dimensionata si dupa care se denumeste linia sau reteaua.
    ·       Tensiunea de serviciu a retelei (Useste tensiunea intre doua faze ale retelei, intr-un anumit punct si la un moment dat.
    ·       Tensiunea maxima de serviciu este tensiunea intre faze, maxima, pentru care a fost dimensionata linia.
    ·       Tensiunea maxima pentru echipament (UMEeste valoarea cea mai mare a tensiunii pentru care este proiectat echipamentul ce urmeaza a fi racordat la retea in ceea ce priveste izolatia precum si alte caracteristici.
    • Rezistenta mecanica normata si sarcina mecanica normata sunt valorile acelor marimi, care se realizeaza cu o probabilitate mai mare de 95%. Aceste valori se stabilesc pe baza statistica.
    • Rezistenta mecanica de calcul si sarcina mecanica de calcul sunt valorile rezistentei mecanice normate, respectiv ale sarcinii mecanice normate, impartite intr-un coeficient de siguranta al materialului sau elementului constructiv respectiv. Aceste valori se realizeaza cu o asigurare de cel putin 99.9%.
    • Incarcarile normate sunt valori extreme ale incarcarilor (maxime sau minime probabile) definite statistic, realizabile cu o probabilitate de 95-97.5%.
    • Incarcarile de calcul sunt valori extreme ale incarcarilor,  care se realizeaza cu o asigurare de cel putin 99.9% si care se determina prin inmultirea incarcarilor normate cu un coeficient de supraincarcare si cu unul de grupare a incarcarilor.
    • Incidentul este evenimentul sau succesiunea de evenimente, care duce la un moment dat la modificarea starii anterioare de functionare a unei instalatii sau a unui obiect, cu consecinte nedorite asupra functionarii acestora, indiferent daca au afectat sau nu consumatorii.
    • Avaria este un incident de amploare sau  o succesiune de incidente, care au loc la un moment dat intr-un obiectiv, intr-o zona din sistem sau in sistemul energetic luat in ansamblu si care are drept consecinta deteriorari de echipamente importante sau intreruperi in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor.
    • Deranjamentul este defectiunea in reteaua publica de distributie sub 1 kV, care conduce la intreruperea consumatorilor alimentati din aceasta retea.
    • Cazurile exceptionale sau obligate sunt acele cazuri in care, din considerente tehnico-economice evidente nu se pot respecta prevederile regulamentelor.
    1.2.                   Clasificarea retelelor electrice
    ·       Dupa tensiune- este un criteriu important deoarece prin aceasta se apreciaza puterea si distanta orientativa la care poate fi transmisa.
    In prezent in retelele electrice se foloseste o plja mare de tensiuni, de la cativa volti pana la aproape un million de volti, insa din motive de normalizare ca : transformatoare, intreruptoare, stilpi, izolatoare etc. este necesar sa se aleaga un numar limitat de tensiuni, conform tabelului 2.1
                                                                                                                     Tabelul 2.1

    Clasa retelei

    Limite de tensiune

    Tensiuni nominale adoptate

    Retele de foarte joasa tensiune
    £ 50V
    12 ;24 ;36 V
    Retele de joasa tensiune
    50¸ 1000 V
    220/127 ; 380/220 ;500(600) V
    Retele de medie tensiune
    1¸35kV
    3 ; 4 ; 10 ; 15 ; 20 ; 30 ; 35 kV
    Retele de inalta tensiune
    35¸ 275 kV
    60 ; 110 ; 220  kV
    Retele de foarte inalta tensiune
    ³ 300kV
    400 ; 750 kV
    Tensiunile subliniate sunt cele adoptate in tara noastra.
                                                                                                                       Tabelul 2.2
    Valorile aproximative ale puterilor transportabile si ale distantelor de transport pentru liniile trifazate de joasa tensiune cu simplu circuit.
    Tensiunea nominala intre faze (V)
    Tipul liniei
    Putere transportata (kW)
    Distante de transport (m)
    220
    aeriana
    50
    150
    380
    aeriana
    400
    250
                                                                                                       
    Tabelul 2.3
    Capacitatea de transport a liniilor electrice trifazate simplu circuit
    Tensiunea nominala (kV)
    Tipul liniei
    Putere maxima transportata (MW)
    Lungimea maxima a liniei (km)
    6
    aeriana
    2
    0-3
    10
    aeriana
    3
    15-5
    20
    aeriana
    2-10
    35-8
    110
    aeriana
    10-50
    150-50
    220
    aeriana
    100-200
    250-150
    400
    aeriana
    500-700
    1000-600
    750
    aeriana
    1800-2200
    2000-1200
    ·       Dupa functia lor :
    -        Retele de utilizare, alimenteaza de regula un numar mare de receptoare casnice de joasa tensiune si mici motoare de puteri cuprinse intre cativa watt-i pina la cativa kwatti
    -        Retele de distributie au drept functie sa distribuie energia unor retele de utilizare sau consumatorilor. Retelele de distributie au de regula doua sau trei tensiuni, o retea de joasa tensiune, alimentata din post de transformare si o retea de medie tensiune alimentata din statie.
    -        Retelele de transport realizeaza alimentarea cu energie pentru o intraga zona de la distante de ordinul sutelor de km.Liniile de transport sunt intre 110kV-750kV.
    -        Retele de interconexiune folosesc tensiuni intre 110 – 750 kV.
    ·       Dupa topologie :
    -        Retele radiale, ele se caracterizeaza prin aceea ca orice consumator nu poate primi energie decit dintr-o singura parte, deci sunt retele care nu prezinta siguranta in functionare, insa au avantajul ca sunt ieftine, usor de exploatat, necesitind aparatura de protectie simpla ;
    -        Retele buclate, sunt acelea in care fiecare consumator poate primi energia din doua parti. De asemenea schema prezinta o siguranta mai mare, sunt mai scumpe, se folosesc in joasa, medie si inalta tensiune;
    -        Retele buclate complex, sunt acelea in care o parte din consumatori pot primi energia din mai mult de doua parti. Aceste retele au o siguranta mai mare in alimentare, regimuri economice de functionare, necesitind insa aparatura multa si mai scumpa.
    • Din punct de vedere al sistemului de transmisie a energiei liniile pot fi :
    -        bifazate
    -        trifazate
    -        trifazate cu nul
    • Dupa numarul de circuite, liniile pot fi cu unul, doua sau mai multe circuite.
    • Dupa elementele constructive :
    -        LEA pe stilpi de lemn
    -        LEA pe stilpi de beton
    -        LEA pe stilpi de metal
    -        LEA cu izolatoare rigide
    -        LEA cu izolatoare lant.
    2.       ELEMENTELE CONSTRUCTIVE ALE LINIILOR
    ELECTRICE AERIANE
    Liniile electrice aeriene sunt instalatiile la care conductoarele care asigura circulatia energiei electrice (cele active si cele destinate sa protejeze linia impotriva descarcarilor atmosferice -conductoare garda) sunt montate in aer liber.
    Principalele notiuni si terminologia folosita la liniile electrice aeriene se pot sistematiza astfel:
    □ conductoarele liniilor aeriene sunt firele sau funiile metalice neizolate intinse liber intre suportii liniei (stalpi) si fixati de acestia prin intermediul izolatoarelor.
    □ conductoarele active pot fi simple (un conductor pe fiecare faza) sau fasciculare (doua sau mai multe conductoare pe faza). Trei conductoare active simple sau fasciculare formeaza un circuit trifazat al liniei. O linie poate avea unul sau mai multe circuite.
    □ conductoarele de protectie sunt simple, montate cate unul sau doua pe coronamentul stalpilor deasupra conductoarelor active.
    □ sectiunea reala a unui conductor este suma exacta a sectiunilor firelor componente.
    □  sectiunea nominala este valoarea rotunjita a sectiunii reale si serveste pentru identificarea conductorului cu precizarea materialului din care este fabricat acesta.
    □ rezistenta de rupere a unui conductor este raportul dintre valoarea fortei de tractiune din momentul care precede ruperea firului din care este construit conductorul, supus la tractiune simpla, fara socuri si sectiunea reala initiala a firului respectiv.
    □ deschiderea  este distanta dintre axele a doi  stalpi  consecutivi  ai   liniei,   masurata  pe orizontala.
    □ denivelarea apare in terenurile accidentate, ca fiind distanta pe verticala intre cele doua puncte de prindere a conductorului dintr-o dechidere.
    □ sageata unui conductor intr-o deschidere este distanta pe verticala, intre dreapta care uneste punctele de prindere a conductorului si paralela la aceasta dreapta tangenta la conductor, in punctul cel mai de jos.
    □ panoul este portiunea de linie, formata din una sau mai multe deschideri consecutive si delimitata de doi stalpi la care conductoarele se monteaza prin intindere.
    □ traseul este proiectia pe plan orizontal a intregii linii intre cele doua capete: stalpul de plecare si stalpul de sosire ai liniei, de obicei, amandoi de tip terminal. Lungimea traseului este egala prin urmare cu suma lungimilor tuturor deschiderilor sale. In mod practic, prin traseu se intelege culoarul afectat liniei.
    □ izolatoarele sunt elemente de portelan, sticla sau alte materiale izolatoare care servesc la izolarea fata de pamant si prinderea de suporti a conductoarelor active.
    □ armaturile si clemele cuprind totalitatea pieselor metalice care se folosesc la montarea conductoarelor si izolatoarelor.
    □ stalpii din lemn, beton sau metal sustin conductoarele liniei la distante prescrise.
    □ fundatiile sunt formate din ansamblul elementelor constructive prin care se fixeaza stalpii in sol.
    □ instalatia de legare la pamant are un rol dublu:
    ·                                   imbunatatirea protectiei liniei prin legarea la pamant, din loc in loc, a conductoarelor de protectie;
    ·                                   protejarea fiintelor in cazul unei eventuale atingeri a stalpilor, atunci cand in mod accidental, prin defectarea izolatiei. acestia pot primi tensiune.
    □ gabaritul este distanta cea mai mica dintre un conductor activ si sol sau un alt obstacol natural sau artificial.
    2.1    Conductoare
    Conductoarele liniilor electrice aeriene sunt de doua feluri:
    ·                 conductoare active, care asigura circulatia energiei electrice 
    ·                 conductoare de protectie ( fire de garda ) care au rolul de a proteja linia impotriva descarcarilor atmosferice.
    Conductoarele folosite sunt neizolate.
    Conductoarele liniilor electrice aeriene sunt supuse actiunii fenomenelor meteorologice ( vant, ploaie, chiciura, variatii de temperatura ), precum si agentilor chimici din atmosfera ( oxigen, azot, gaze sulfurice, vapori de apa sarata etc. ) care au efecte corozive asupra lor.
    Pentru a se putea obtine o circulate economica si sigura a energiei electrice, conductoarele trebuie sa aiba urmatoarele calitati:
              sa permita trecerea curentului electric cu pierderi cat mai mici ( sa aiba o rezistenta electrica mica, respectiv o conductivitate electrica buna );
              sa aiba o rezistenta de rupere sr [daN / mm2] la tractiune cat mai mare si sa se compone bine la oscilatii si vibratii, sa. poata suporta solicitarile mecanice, fara sa se deterioreze sau sa se rupa;
    □          sa fie cat mai putin sensibile la actiunea agentilor chimici din atmosfera ;
              sa fie ieftine respectiv sa duca la un pret de cost cat mai redus al liniilor in conditiile date cu privire la puterile electrice de transport.
    Conductoarele electrice pot fi construite dintr-un singur metal sau din doua metale diferite, unul avand o rezistenta mecanica mare si celalalt o conductivitate ridicata. In general conductoarele active se construiesc din materiale cu conductivitate ridicata ( cupru, aluminiu si aliajele lor), in timp ce conductoarele de protectie se construiesc din otel, cu exceptia cazurilor in care in anumite zone este necesara micsorarea influentelor perturbatoare asupra liniilor de telecomunicatii, cand si conductoarele de protectie se construiesc din materiale de conductivitate electrica ridicata.
    Principalele caracteristici tehnice ale conductoarelor sunt:
    □          rezistivitatea la +20° C ( notata cu r ) se defineste ca fiind rezistenta in ohmi a unui conductor cu-sectiunea de 1 mm2 si lungimea de l m si se exprima in  W x mm2/m;
    □        conductivitatea la +20° C ( notata cu g) care este inversul rezistivitatii  g = 1/r  si se exprima in m/W x mm2;
    □        masa specifica este masa in grame a unui centimetru cub din metalul respectiv si se exprima in gr/cm3, sau pentru conductoare liniare, in kg/m x mm2;
    □        rezistenta la rupere la tractiune ( notata cu  s) este forta maxima de intindere, in daN, la care un conductor cu sectiunea de 1 mm2 rezista inainte de a se rupe ;
    □        coeficientul de dilatatie liniara este coeficientul care arata cu cat se lungeste conductorul daca temperatura lui creste cu 1°C;
    □          coeficientul de elasticitate arata cu cat se lungeste un conductor cu lungimea de l m si sectiunea de 1 mm2, supus unei forte de l daN.
    Conductoarele neizolate pentru liniile electrice aeriene se execute pe doua principii constructive:
                         conductoare unifilare ( sarme sau conductoare masive );
    □        conductoare multifilare ( funii sau cabluri).
    Conductoarele unifilare, fig.2.1, sunt constituite dintr-un singur fir cu sectiunea :
                □        circulara;
                         profile poligonale;
                       profil fir de cale;
                         sectiune tubulara.
    Conductoarele multifilare, fig.2.2, sunt constitute din mai multe fire reunite in asa fel incat sa alcatuiasca un conductor, avand sectiunea circulara din aceleasi materiale sau din materiale diferite. asezate in unul sau mai multe straturi cu sau fara fir axial.
     

    Fig.2.1 Conductoare unifilare neizoiate: a - cu sectunea circulara;
                                  cu sectiune poligonala;
    cu sectiune profl de cale ;
     cu sectiune tubulara
     

    Fig.2.2 Conductoare multifilare
    a - cu fir axial
    b - fara fir axial
    Conductoare funie fabricate dintr-un singur metal, sunt alcatuite din fire cu acelasi diametru, asezate in straturi concentrice in jurul unui fir central, fiecare strat fiind infasurat in sens invers fata de cel anterior, fig.2.3.
     

    Fig. 2,3 Conductoare funie dintr-un metal
    a - cu un strat;
    b - cu doua straturi.
    Firele componente ale fiecarui strat sunt infasurate uniform si regulat in jurul inimii conductorului, in forma unei spirale cu pasul de rasucire egal cu de 11-14 ori diametrul stratului respectiv.
    Pasul de rasucire are o mare influenta asupra rezistentei la solicitarile de rupere si asupra flexibilitatii si stabilitatii formei conductorului la incovoierea si infasurarea funiei.
    Pentru a se asigura o buna flexibilitate, mai este necesar ca numarul firelor conductoarelor multifilare sa creasca odata cu sectiunea.
    In fig.2.4 este dat modul de constructie a conductoarelor multifilare din care rezulta ca numarul total de fire si de straturi de asezare, elemente care variaza cu materiaiul si marimea sectiunii conductorului.
     

    Fig.2.4 Modul de constructie al conductoarelor monofilare
    constructia a: 7 fire, 1 strat, se aplica conductoarelor de sectiune normalizata: (16, 25, 35) rnm2;
    □        constructia b: 19 fire, 2 straturi-se aplica sectiunilor normalizate: (50, 70, 95, 120) mm2;
    □        construcfia c: 37 fire, 3 straturi-se aplica sectiunilor normalizate: (150, 185, 240) mm2;
    □        constructia d: 61 fire, 4 straturi, se aplica sectiunilor normalizate: ( 240, 300 ) mm2.
    In general intre numarul de straturi si numarul de fire exista relatia:
    N=l-3n(n+1)
    Pentru executarea conductoarelor electrice neizolate sunt folosite urmatoarele metale:
    -               cupru si aliaje din cupru;
    -                    aluminiu si aliaje din aluminiu;
    -                    otelul protejat prin zincare, cuprare sau aluminizare.

    A)    Conductoare din cupru si bronz        

    Cuprul prezinta cele mai inalte calitati ca material pentru conductoare electrice insa este material deficitar, se foloseste la L.E.A de contact pentru tractiune electrica C.F.R., tramvai si troleibuz.
    Bronzul este aliaj din cupru si cositor cu adaos de fosfor, siliciu. Conductoarele de bronz conduc destul de bine curentul, insa nu atat de bine ca si cele de cupru, prezentand in schimb avantajul unei rezistente la rupere mai mare.
    Conductoare de aluminiu si aliaje de aluminiu
    Dat fiind posibilitatile de obtinere a aluminiului mult mai mari decat a cuprului, intrebuintarea acestui material pentru fabricarea conductoarelor pentru linii electrice aeriene este generala. Pentru fabricarea conductoarelor destinate liniilor electrice aeriene se folosesc sarme de aluminiu cu rezistenta de rupere la tractiune de 16-19 daN/mm2.
    Rezistenta la tractiune a aluminiului fiind relativ mica, intinderea conductoarelor trebuie facuta cu eforturi mai mici, rezultand sageti relativ mai mari si stalpi mai inalti.
    Conductorul de aluminiu se acopera cu un strat de oxid care reprezinta o protectie impotriva coroziunilor cu: acid azotic, hidroxid de sodiu, ingrasaminte, gaze ce contin sulf etc.
    Pentru protejarea conductoarelor acestea trebuie gresate cu unsori selectionate cu atentie, atat pentru perioada de depozitare cat si pentru cea de exploatare.
    Conductoarele de aluminiu neizolate se executa cu sectiuni de la 16 mm2 la 300 mm2proprietatile fizice, mecanice si electrice sunt reglementate prin standarde.
    Conductoarele din aliaje de aluminiu au aparut din necesitatea de a imbunatati calitatile mecanice ale conductoarelor din aluminiu. In constructia liniilor electrice de inalta tensiune este folosit in special aldrey.
    Rezistenta mecanica a conductoareior din aldrey ( cca. 30 daN/mm2 ) este mai mare dacat a celor din aluminiu, conductivitatea lor este cu 12% mai mica.
    Folosirea conductoarelordin aliaj de aiiimintu este indicate mdeosebi in zone populate.
    Conductoare din otel
    Din cauza rezistivitatii lor mari, conductoarele din otel sunt folosite limitat ca elemente conductoare si anume, atunci cand se doreste a se realiza o linie ieftina. Datorila rezistentei mecanice mari conductoarele de otel permit deschideri relativ mari, realizandu-se in acest fel economie de stalpi si izolatoare.
    Otelul  conductoarelor este protejat contra ruginii prin zincare sau aluminizare.

    Conductoare din doua metale

    Conductoarele funie din doua metale au fost construite pentru a se obtine rezistenta mecanica mare, imbinarea cu o conductivitate ridicata. Conductoarele sunt construite dintr-o inima de otel care preia cea mai mare parte din solicitarea mecanica si dintr-un strat exterior de fire din aluminiu care serveste drept conductor electric. Inima de otel este alcatuita din fire de otel zincate la cald, avand o rezistenta de rupere la tractiune de cca. 110 daN/mmFirele de otel si de aluminiu pot fi de acelasi diametru sau de diametre diferite, dupa necesitatile de ordin constructiv.
    In tabelul 2.1 sunt trecute principalele date a!e conductoarelor de otel - aluminiu.
    Conductoarele de otel - aluminiu rezista la agenti atmosferici si chimici in aceesi masura in care rezista otelul si aluminiu fiecare luat  separat.
                                                                                                    Tabelul 2.1
    Tipul constructiv
    Sectiune nominala
    Al/Ol
    mm2
    Raportul dintre sectiunile reale Al si Ol
    Numarul firelor Ol /Al
    Diametrul exterior
    Mm
    Sarcina de rupere
    daN
    Lungimea de livrare m
    Masa medie (conductor negresat) kg/km
    Normal
    16/2.5
    6
    1/6
    5.4
    508
    800
    61.8
    25/4
    6
    1/6
    6.8
    595
    800
    96.6
    35/6
    6
    1/6
    8.1
    1145
    800
    139.1
    50/8
    6
    1/6
    9.6
    1564
    800
    195.5
    70/12
    5.7
    7/26
    11.6
    2260
    1500
    274.5
    95/15
    6
    7/26
    13.4
    3000
    1500
    368.0
    Normal
    120/21
    5,8
    7/26
    15,7
    4130
    1500
    505,0
    185/32
    5,8
    7/26
    19,2
    6070
    1500
    760,0
    240/40
    5,9
    7/26
    21,7
    7740
    1500
    971,0
    300/50
    6
    7/26
    24,2
    9600
    1500
    1208.0
    400/75
    5.3
    19/28
    28,2
    13463
    1500
    1726,0
    450/75
    5,9
    19/25
    29,25
    14556
    1500
    1828,8
    Intarit
    95/22
    4,3
    7/30
    14.0
    3820
    1500
    436,0
    120/28
    4.3
    7/30
    15,75
    4840
    1500
    557,0
    150/36
    4,3
    7/30
    17.85
    6200
    1500
    714,0
    185/43
    4,3
    7/30
    19,6
    7500
    1500
    862,0
    240/56
    4,3
    7/30
    22,4
    9560
    1500
    1024.0
    300/69
    4,45
    19/30
    25.15
    11850
    1500
    1405,0
    400/85
    4.5
    19/30
    28.40
    14894
    1500
    1767.0
    400/91
    4.6
    19/68
    30.19
    16917
    1500
    2019.0
    Conform standardelor, se fabrica funii de otel - aluminiu in constructie normala - fig.2.5 la care raportul dintre sectiunea de otel si cea de aluminiu este 1/6 si in constructie intarita la care acest raport este l/4.
    Pentru a face fata unor solicitari mecanice deosebite, intalnite la liniiie ce se executa la mare altitudine, se construiesc funii de otel - aluminiu cu raportul 1/3 chiar 1/1.
     

     

    Fig.2.5 Conductor funie din OL - Al:
        a - de constructie  normala
    b - de contructie  intarita
    Realizarea liniilor electrice aeriene de joasa tensiune si chiar de medie tensiune datorita  conditiilor de functionare mai usoara carora trebuie sa le faca fata, nu pune probleme prea grele in ceea  ce priveste alegerea si utilizarea tipului constructiv si a sectiunii conductoarelor.
    Conductoarele L.E.A. de inalta si foarte inalta tensiune trebuie sa indeplinesca pe langa conditia unei bune conductivitati electrice, a unei rezistente mecanice ridicate si a unui cost redus si o serie de alte conditii tehnice, care sa asigure atat functionarea in bune conditii a liniei electrice cat si a altor utilitati din zona liniei.
    Odata cu introducerea liniilor de 400, 750 kV, pentru evitarea efectului corona au aparut conductoarele fasciculare - mai multe conductoare pentru fiecare faza activa a unui circuit trifazat.
    In prezent se folosesc pentru realizarea conductoarelor fasciculare 2,3 si 4 conductoare pentru o faza a unui circuit trifazat.
    In fig.2.6 se arata cum se micsoreaza campul electrostatic din jurul conductoarelor grupate in fascicule, in doua, trei si patru conductoare, similar cu micsorarea campului arunci cand conductorul simplu are un diametru mare.
     

     

     

    Fig.2.6 Campul electrostatic al conductoarelor fasciculare
    a – doua  conductoare;
    b - trei conductoare;
    c -patru conductoare
    La liniile de 110 kV se utilizeaza un conductor pe faza OL - AL cu sectiunea de 150 - 300 mmp, un conductor pe faza la liniile de 220 kV, cu sectiunea 400 - 450 mm2 si doua conductoare de 400 mm2 pe faza, pentru liniile de 400 kV. In ceea ce priveste conductoarele de protectie ( firele de garda ), in afara protejarii liniilor electrice impotriva loviturilordirecte de trasnet ele au un rol important si in reducerea efectului perturbator asupra liniilor de telecomunicatii invecinate, ca si la reducerea tensiunii de atingere si de pas.
    Prescriptiile prevad obligativitatea protejarii prin montare de conductoare de protectie pe intreaga lungime a liniilor de ( 110, 220, 400, 750 ) kV.
    Conductoarele de protectie sunt din otel zincat cu sectiunile de 50 mm2 sau 70 mm2 pentru liniile de 110 kV si de 70 mm sau 95 mm2 pentru liniile ( 220, 400, 750 ) kV.
    2.2 Izolatoare
    Izolatia reprezinta un element foarte important fiind in relatie directa cu tensiunea. Izolatoarele servesc la fixarea pe stalpi a conductoarelor L.E.A., precum si la izolarea acestora fata de pamant si fata de partile mai apropiate ale stalpilor.
    Orice defectiune de izolatie reprezinta scoaterea din functiune a instalatiei si din acest motiv, alegerea izolatiei L.E.A. este o problema careia i se acorda cea mai mare atentie.
    Cele trei parti ale izolatiei exteme a L.E.A. prezinta caracteristici diferite, potrivit modului de realizare constructiva.
    Izolatoareie fiind asezate in atmosfera si suportand greutatea conductoarelor si eforturiie din acestea. trebuie sa prezinte si anumite insusiri mecanice, fizice si electrice.
    Materialu! izolatoarelor trebuie sa fie un bun dielectric, nehigroscopic. sa nu fie influentat de agenti atmosferici si chimici si sa suporte eforturi mecanice si diferente mari de temperatura.
    Izolatoarele trebuie sa aiba o rezistenta mare la tractiune si la compresiune, caracterizata prin sarcina ae rupere.
    Din punct de vedere electric izolatoarele nu trebuie sa permita descarcarea prin aer, pe suprafata lor ( conturnare) sau prin corpul lor ( strapungere).
    Izolatia L.E.A. este realizata cu izolatoare suport sau suspendate ale caror lanturi sunt montate in geometrie fixa sau geometrie variabila.
    Marimile ce caracterizeaza izolatoarele sunt:
    *          tensiunea de tinere este valoarea tensiunii de incercare timp de un minut, la frecventa
    industriala, in stare uscata, fara a se produce conturnari sau strapungeri ;
    *          tensiunea de conturnare a unui izolator este acea tensiune, rnai mare decat tensiunea sa nominala, la care pe suprafata izolatorului, sau prin aerul inconjurator, se produc descarcari electrice intre conductor si suportul sau consola de sustinere ;
    *          tensiunea de strapungere a unui izolator este acea tensiune, mai mare decat tensiunea de conturnare, la care descarcarea electrica dintre conductor si suportul metalic al izolatorului se produce direct prin masa acestuia.
    Strapungerea izolatorului este urmata de deteriorarea lui,  spre  deosebire de contumarea izolatorului, care in majoritatea cazurilor nu deterioreaza izolatorul.
    Atat tensiunea de conturnare, cat si cea de strapungere, sunt mai mici pe timp umed.
    Luand in considerare solicitarie mecanice la care pot fi supuse, izolatoarele se impart:
    *          izolatoare de sustinere, care preiau greutatea conductoarelor si sarcinile suplimentare care provin din actiunea asupra conductoarelor si izolatoarelor a ploii, vantului, chiciurei, din diferenta de temperatura etc. ;
    *          izolatoare de tractiune, care pe langa solicitarile de mai sus, preiau si eforturile din conductoare.
    Luand in considerare rezistenta la solicitarile electrice, izolatoarele se impart in:
    □          izolatoare  nestrapungibile,  acelea  care  se  construiesc   astfel   incat   probabilitatea  de strapungere este mai mica decat cea de conturnare;
         □    izolatoare strapungibile. sunt acelea la care distanta disruptiva prin materialul izolant, este mai mica decat jumatatea distantei disruptive prin aer.
    Izolatoarele se executa din materiale electroceramice si din sticla.
                                                                                 
    Izolatoarele intrebuintate curent la linii electrice aeriene pot fi grupate in doua mari categorii de tipuri constructive:
    ·                 izolatoare suport;
    ·                 izolatoare de suspensie.
    Caracteristicile si performantele tehnice constructive sunt functie de materialul, formele si dimensiunile ca si de tehnologia de fabricatie.
    Izolatoarele clasificate dupa criteriul tensiunii, care se folosesc la constructia liniilor electrice sunt:
    □          izolatoare pentru linii electrice aeriene de joasa tensiune pana la 1kV acestea se construiesc de obicei din portelan obisnuit, ieftincu glazura alba, in gama de tipuri, forme si dimensiuni necesare realizarii diferitelor feluri de linii.
    Izolatoarele de joasa tensiune trebuie sa asigure posibilitatea de sustinere sau intindere a conductoarelor de diferite sectiuni si o anumita sarcina minima la rupere.
    □          izolatoare pentru linii aeriene de medie, inalta si foarte inalta tensiune
    La liniile de medie tensiune se folosesc izolatoare suport si  numai  pentru  sectiuni  de conductoare foarte mari sau in conditii speciale se folosesc izolatoare de suspensie.
    Izolatoarele suport folosite pentru medie tensiune sunt de tipul nestrapungibil IS - NS – 20kV pentru sustinere iar pentru intindere ITfs 60/5; Itfs 60/6; Itfs 65/7.
    Izolatoarele de suspensie sunt utilizate la tensiunile de ( 110, 220, 400, 750 ) KV. Ansamblul mai multor elemente de izolatoare de suspensie care asigura izolatia unei faze se numeste ‘lant de izolatoare’.
    Prin utilizarea acestor izolatoare sunt eliminati suportii de izolatoare, greu de realizat pentru eforturi mari si se poate obtine. dupa necesitate, orice distanta intre conductor si stalp sau consola, prin marirea numarului de izolatoare.
    Se deosebesc doua feluri de lanturi de izolatoare, lanturi de sustinere, fig.2.8, si lanturi de intindere,  fig.2.9.
     

    Fig.2.8 Lant de sustinere de izolatoare (110kV)
     
    Fig.2.9 Lant de indindere de izolatoare (110 kV)
    Lanturile de sustinere servesc la simpla sustinere a conductoarelor, in timp ce lantunle de intindere preiau si tractiunea din conductoare, folosindu-se in punctele in care conductoarele se fixeaza de stalpi si trebuie asigurata si rezistenta mecanica, care rezuita din intinderea conductoarelor.          Cand un singur lant nu este suficient pentru a prelua tractiunea conductoarelor, se utilizeaza doua, trei sau chiar mai multe lantuiri in paralel, legate intre ele, la capete prin juguri.
    In categoria izolatoarelor de suspensie deosebim:
              izolatoare de suspensie cu capa si tija;
              izolatoare de suspensie cu inima plina:
              izolatoare tija.
    Cele mai utilizate la liniile electrice de ( 110, 750 ) kV sunt izolatoarele cu capa si tija din sticla, 
    fig.2.10.













    Fig.2.10 Izolatoare de suspensie cu capa si tija:
    I - corpul izolatorului;
     2 – capa;
              3 – tija;
    piesa pentru  fixarea tijei;
        5 – chit pentru izolatoare;
        6 – siguranta
    Izolatoarele de suspensie din sticla cu capa si tija au avantajul ca la spargere talerul din sticla se sfarama imediat, cazand jos, facand posibila astfel observarea cu usurinta a defectiunii. Prin spargerea talerului, lantul nu se desface, linia continua sa ramana in functiune.
    Izolatorul tija. fig.2.11, este izolator pentra liniile electrice aeriene de inalta tensiune.
     

    Fig.2.1 1 Izolator tija:
    a - normal
    b – pentru  ceata
     

                Este format dintr-un corp de portelan cu mai multe talere cu doua armaturi metalice la capete.
    Procentul greutatii metalului fata de greutatea totala care la un lant de izolatoare cap tija pentru 110 kV este de cca. 35%, se reduce la numai 10% la un izolator tija echivalent.
    La tensiunea de 110 kV se foloseste un singur element, pentru tensiuni mai mari se monteaza doua sau mai multe elemente in serie.
    Din punct de vedere electric,izolatorul tija prezinta avantajul ca, lipsind partile metalice intermediare, nu mai pot avea loc conturnari in cascada.
    In regiuni cu depuneri mari de praf si murdarie sau cu ceata deasa, se folosesc izolatoare tija speciale, pentru ceata, prevazute cu un numar dublu de talere, cu ajutorul carora se realizeaza o linie de fuga mai lunga.
    Pentru liniile de medie tensiune 6-20 kV se folosesc in general izolatoare suport iar pentru sectiuni mari se folosesc izolatoare suspendate.
    La liniile de inalta si foarte inalta tensiune, problema izolatiei, respectiv a alegerii si utilizarii izolatoarelor, este din cele mai dificile.
    La L.E.A. de la 110 kV in sus pentru a asigura functionarea neintrerupta a liniilor in conditiile cresterii capacitatilor de transport, respectiv a tensiunii, izolatia trebuie sa suporte atat tensiunea de serviciu, cat si supratensiunile care pot aparea, precum si solicitarile mecanice din conductoarele repective.
    In cazul L.E.A., supratensiunile care pot aparea sunt:
    ·                 supratensiuni externe datorita descarcarilor atmosferice;
    ·                 supratensiuni interne, unele datorita manevrelor normale si celor determinate de lichidarea avariilor, iar altele datorita unor defecte sau fenomene care apar in exploatare: scaderea sarcinilor, conectarea unui curent capacitiv important, fenomene de rezonanta si ferorezonanta.
    Nivelul de izolatie optim este acela care realizeaza o functionare sigura a instalatiilor la un cost cat mai redus al izolatiei, insa este necesar studierea si rezolvarea problemei denumite coordonarea izolatiei.
    Prin coordonarea izolatiei, intelegem asigurarea unui acelasi grad de siguranta in functionarea diferitelor elemente ale sistemului.
    Stabilirea corecta a nivelului izolatiei, functie de valoarea supratensiunilor in special pentru liniile de foarte inalta tensiune este deosebit de importanta.
    In problema izolatiei liniilor aeriene de inalta si foarte inalta tensiune mai trebiuie mentionate si urmatoarele aspecte importante:
    #        trecerea unor linii existente, la tensiuni superioare in vederea maririi capacitatii lor de transport ;
    #          construirea unor linii, avand in vedere o perspective mai departata si functionarea lor intr-o prima perioada la o tensiune mai mica, de obicei la prima treapta inferioara;
    #          L.E.A. din zonele poluante.
    2.3 Armaturi
    Sub denumirea de armaturi se cuprinde totalitatea pieselor metalice care sustin conductoarele si izolatoarele si servesc la asamblarea si fixarea lor.
    Armaturile sunt piese care necesita o atentie foarte mare la montare pentru a se evita grave perturbatii in exploatarea L.E.A. de inalta si foarte inalta tensiune.
    Dupa rolul indeplinit, armaturile se impart in urmatoarele categorii:
    ·          armaturi de legatura a conductoarelor (cleme de legatura);
    ·          armaturi pentru fixarea conductoarelor de izolatoare;
    ·          armaturi pentru fixarea de stalpi a izolatoarelor suport;
    ·          armaturi pentru realizarea lanturilor de izolatoare si fixarea lor pe stalpi;
    ·          armaturi speciale si accesorii pentru conductoare active;
    ·          armaturi pentru conductoare de protectie.
    Clemele de legatura au rolul de a asigura legatura mecanica si elctrica sau numai electrica intre conductoare, ele fiind executate din acelasi material ca si conductorul.
    Clemele de legatura servesc pentru:
    ·          legatura mecanica si electrica a conductoarelor in deschidere (innadite);
    ·          legaturile de siguranta pe stalpii de intindere si sustinere si legaturile de capat pe stalpii de intindere si terminali ai liniilor de joasa si medie tensiune, echipate cu izolatoare suport;
    ·          legatura electrica in cordoane;
    ·          legatura de derivare dintr-o linie principala.
    Clemele de legatura electrica si mecanica sunt supuse atat la solicitari electrice cat si mecanice, in timp ce clemele de legatura electrica sunt supuse numai la solicitari electrice.
    Legatura   realizata   cu   cleme  de  legatura  electrica  si  mecanica  trebuie   sa   indeplineasca urmatoarele conditii:
    -                    sarcina de rupere a legaturii trebuie sa fie de cel putin 90% din sarcina de rupere a conductorului cu sectiunea maxima pentru care a fost construita clema;
    -                    smulgerea unui conductor de cleme sa se faca la o sarcina egala cu cel putin 90% din             sarcina de rupere a clemei
    -                    rezistenta electrica a legaturii sa nu fie mai mare decat aceea a conductorului fara legatura, de lungimegala:
    -                    la trecerea prin legatura, a curentulumaxim admis pentru conductorul respectiv, temperatura clemei in aer linistit nu trebuie sa depaseasca 40°C peste temperatura ambianta 30°C.
    Clemele cu crestaturi, sunt alcatuite dintr-un tub de sectiune ovala, in care sunt introduse suprapuse cele doua conductoare care trebuie innadite. Clema cu crestaturi se foloseste pentru conductoare de cupru sau aluminiu sau pentru conductoare de otel cu rezistenta de tractiune cel mult 70 daN/mm2 si se confectioneaza din acelasi material cu conductorul
    Clemele de innadire prin presare, functioneaza in pnncipiu. ca si cele prin crestare. cu deosebirea ca strangerea se obtine prin presare pe suprafete mai mari cu o presa hidraulica. Clemele prin presare asigura o rezistenta mecanica buna si un contact electric mai stabil decat cele cu crestaturi, chiar dupa o functionare indelungata. Ele sunt larg intrebuintate in special la liniile cu conductoare de otel aluminiu cu sectiuni mari.
    Clemele cu ghiare sunt intrebuintate la liniile de joasa sau medie tensiune pentru realizarea legaturii electrice si mecanice a conductoarelor. Clemele cu ghiare se executa pentru conductoare de
                               de otel aluminiu de 25-95mm2
     

    Pentru legatura electrica la cordoanele dintre panouri si pentru legarea electrica a derivatiilor, se utilizeaza cleme de legatura electrica. dintre acestea fiind clemele universale,
    Fig. 2.13 Clema universala penrni conductoare de otel – aluminiu
                Clemele universale  sunt folosite la executarea legaturilor electrice la conductoarele liniilor electrice aeriene cu tensiuni pana la 1KV, ele fac legatura intre doua conductoare din acelasi metal, cu aceesi sectiune sau cu sectiuni diferite si se confectioneaza din acelasi metal ca si conductoarele care se leaga impreuna.
    Cele folosite pentru conductoare de aluminiu sau otel - aluminiu cu sectiuni pana la 95 mm2 au trei buloane si sunt de doua tipuri: tip A, cu profile egale, pentru legarea a doua conductoare de aceesi sectiune si tip B, cu profile neegale, pentru legarea a doua conductoare cu sectiuni diferite.
     

    Cleme cu placi de contact, fig.2.14. denumite prescurtat L.E.P.C., se folosesc pentru realizarea legaturii electrice, cordoane, intre conductoare cu aceasi sectiune din doua panouri alaturate.
    Fig.2.14 Clema cu placi de contact ( L.E.P.C )
    Legatura se realizeaza cu doua sau trei cleme, cu ajutoru! carora se realizeaza cordonul. Clemele pot fi executate din acelasi metal ca si conductoarele innadite, sau din fonta maleabila sau otel. In aceste din urma cazuri. suprafetele de contact se captusesc cu foi din acelasi material ca si conductoarele.
    Pentru asigurarea unei presiuni de contact constante si evitarea incalzirii clemei. intre piulite si capac se monteaza saibe elastice.
    Legatura electrica in cordon poate fi realizata si cu ajutoru! clemelor de legatura crestate, dar prezinta dezavantajul ca nu sunt demontabile pe parcursul exploatarii.
    Un rol important in realizarea retelelor electrice il au armaturile pentru fixarea conductoarelor de izolatoare.
    Conductoarele se fixeaza la izolatoarele suport cu diferite tipuri de legaturipotrivit felului izolatoarelor, felului si sectiunii conductoarelor, functiunii pe care o indeplineste stalpul respectiv si a gradului de siguranta care trebuie asigurat conductoarelor la rupere.
    Astfel apar urmatoarele tipuri de legaturi:
    ·       legatura normala ( simpla ) si de siguranta ( dubla ) pentru conductoare de aluminiu si otel - aluminiu pe stalpi de sustinere;
    ·       legatura simpla si dubla pentru conductoare de aluminiu si otel-aluminiu;   
    ·       legatura dubla la stalpi terminali.
    Conductoarele se fixeaza la lanturile de izolatoare cu ajutorul clemelor. Fiind in nemijlocit contact cu conductoarele, aceste cleme trebuie sa indeplineasca o serie de conditii electrice si mecanice.
    Cleme pentru fixarea conductoarelor la lanturile de izolatoare de sustinere suporta in intregime sarcina verticala a conductorului, fara insa sa-i poata impiedica cu totul alunecarea in lungul liniei, atunci cand se produc diferente de tensiune mecanica intre cele doua deschideri adiacente.
    Clemele de sustinere sunt de mai multe feluri :
    ·                 cleme oscilante fara declansare ;
    ·                 cleme oscilante cu declansare;
    ·                 cleme cu retinere limitata a conductorului;
    Clemele de sustinere oscilante fara declansare, fig.2.15.
    2              patul clemei;
    3             piesa de strangere
    4             bride
    5             bolt cu cap semirotund;
    6             rondela;
    7             cui spintecat
    La aceste cleme, patul clemei se reazema si se roteste liber in jurul bratului (5) al carui ax trece aproape de axa conductorului.
    Patul clemei putand urmari vibratiile conductorului, in conditii normale nu se depaseste rezistenta conductoruiui la solicitari alternative de durata.
    Clemele de sustinere oscilante sunt usoare, mobile au o presiune de contact mare si o constructie simpla.
    Efortul in conductorul in care acesta aluneca in clema, variaza intre cca. 550 si 2000 daN, in functie de materialul conductorului, sectiunea, presiunea bridelor etc..
    In punctele in care pot aparea vibratii deosebit de putemice si unde sunt utilizate arrnaturi de protectie grele, este indicata folosirea clemelor de sustinere oscilante cu furca dubla, fig.2.16.
    Legatura la lantul de izolatoare se realizeaza, in acest caz, prin intermediul unei nuci pe care se monteaza armaturile de protectie; clema nu este ingreunata si se poate misca liber permitand astfel oscilatiile conductorului.
    Fig.2.16 Clema de sustinere oscilanta cu
     
    furca dubla:
    1       — suportul clemei:
    2       — patul clemei:
    3       - piesa de strangere;
    4       - bride;
    5       — bolt  de cap semirotnnd:
    6       – nuca ochi drept.
     

    Clemele de sustinere oscilante cu declansare cu sau fara rola de alunecare, fig.2.1 7.
    Aceste cleme sunt folosite in scopul obtinerii unei reduceri a greutatii stalpilor de sustinere .
    La ruperea unui conductor, lantul de izolatoare se inclina in directia tractiunii si la un unghi de 40°-50° clema declanseaza. conductorul cade si aluneca pe bolt sau pe rola, eliberand astfel stalpul de efort. In felul acesta stalpul trebuie sa reziste in sensul liniei numai la efortul de deciansare a clemei. Acest tip de clema nu se foloseste pe portiuni de traseu greu accesibile pentru control si reparatii inclusiv la traseuri de drumuri si cai ferate.
     

    Fig.2.17 Cleme de sustinere:
    a  — oscilanta cu  declasare si rola de
    l-suportul clemei;
    2-patul clemei;
    3-piesa de strangere;
    4-bride;
    alunecare:
    5-bolt cu cap semirotund;
    6-cui spintecat;
    7-rola  de alunecare;
    8- surub special cu piulita de siguranta;
     

     

    b- cu sarcina de tractiune la alunecare limitata:
    I- corpul clemei;
    2- bac;
    3- brat,
    4- coltar;
    5- surub de stringere;
    6- piulita;
    7- surub pentru prindere;
    8-piulta ;
    9- splint
    In cazul folosirii clemelor de sustinere oscilante cu declansare, conductorul, la rupere poate sa cada la pamant pe toata lungimea panoului avariat, ceea ce produce dificultati in repararea liniei.
    Montarea pe conductoare a unor limitatori care impiedica caderea conductorului pe pamant la declansarea clemei, elimina in parte aceasta deficienta.
    Clema de sustinere cu sarcina de tractiune la alunecare limitatafig.2.17 b), este folosita la L.E.A. de inalta si foarte inalta tensiune pentru sustinerea conductoarelor active din otel - aluminiu cu sectiuni de ( 35, 680 ) mm2 si de diametre de ( 8,1- 36 ) mm2.
    La depasirea sarcinii de tractiune prescrisa pentru conductorul de un anumit diametru, acesta aluneca in clema si descarca astfel stalpul.
    Pentru realizarea exacta a presiuni se folosesc la montaj chei dinamometrice.
    Clema de sustinere cu sarcina de tractiune la alunecare limitata nu lasa conductorul sa cada de pamant, alunecarea avand loc numai pana cand in conductor scade sub efortul de alunecare, pentru care a fost reglata strangerea; se evita dificultatile semnalate la folosirea clemelor cu declansare.

    B)    Cleme pentru fixarea conductoarelor la lanturile de izolatoare la intindere

    Aceste cleme denumite de tractiune fixeaza conductoarele la stalpii de intindere, de colt si terminali ai liniei si transmit prin intermediul lanturilor de intindere eforturile mecanice din conductoare la acesti stalpi.
    Ciemele de tractiune trebuie sa se comporte bine la vibratii, sa reziste la incarcarea prin chiciura, la intemperii, sa permita trecerea in bune conditii a curenrului in cordoanele de legatura, sa asigure fixarea conductoarelor fara deformatii sensibile si in sfarsit sa se comporte bine si la scurtcircuite.
    Clemele de tractiune pot fi grupate in:
    *          cleme care la montaj nu necesita intreruperea conductorului; din aceasta categorie fac parte urmatoarele tipuri constructive:
          clema de tractiune cu pana, (fig.2.18 a), este folosita pentru fixarea conductoarelorde        OL - AL cu diametrui pana la f= 27mm la lanfurile de intindere pe L.E.A. demedie sau inalta tensiune. Clema consta dintr-un locas pentru pana din doua jumatati
    in  care   se   introduce  pana  care  prinde  conductorul   fara  intreruperea  acestuia.
    Conductorul este prins pe coada panei cu ajutorul a 2-5 bride. Clema se foloseste laconductoare cu sectiunea de OL - AL - 120 / 21 cu 1200daN; si la conductorul OL -AL - 185 / 32 cu 2000 daN. Clema flind executata din aliaj de aluminiu pierderileprin elect magnetic sunt nule.
          clema de tractiune prin presare, fig.2.18 b), fixeaza conductorul prin presarea lui in corpul de aluminiu al clemei. In partea mijlocie a corpului clemei (1) constituit dintr-un tub de aluminiu, in portiunea care nu se preseaza sunt executate santuri inelare. Pe santuri sunt imbracate strans doua bacuri intermediare (7) din otel peste care se introduce,   odata   cu conductorul,   un   manson   conic   (9)   peste   care,   odata   cu conductorul se aseaza butucul (2) prevazut cu doua brate laterale de care se prind bratele de legatura (3). La montaj conductorul se trage prin teava de aluminiu, asa incat portiunea mai scurta sa fie in directia de tras a conductorului.
     

    Fig. 2.18 Clema de tractune:
    a-cu pana:
    b-prin presare:
    1-corpul clemei:
    2-butuc;
    3-brate;
    4-surub;
    5-piulite;
    6-splint;
    7-bac intermediar;
    8-capac:
    9-manson conic:
    10-saiba Grover
     

     

    Clemele de tractiune prin presare sunt folosite pentru conducioare de OL - AL cu sectiuni de ( 150- 680 ) mm2  si diametre de (17,3- 36 ) mm2.
    •           clema de tractiune cu bride, fig.2.19 a), realizeaza fixarea conductorului cu ajutorulunor bride. Presiunea conductorului pe portiunea posterioara a clemei  este proportionala cu
    tractiunea si invers proportionala cu raza de curbura a piesei cu bride. Acest tip de clema este folosit pentru tractiuni in conductor pana la 3000 daN.
    •           clema   de   tractiune   potcovita   cu   furca,   fig.2.19   b),   serveste   la   prinderea conductoarelor active si de protectie OL si OL - AL de la 35 mm2 la 120 mm2. Clema functioneaza montata impreuna cu clema cu crestaturi pentru prinderea conductoarelor pe clema pentru conductoare al caror efort de rupere nu depaseste 3500 daN.
     

    Fig. 2.19 Clema de tractiune
    a)               cu bride 
    b)               potcovita cu furca
    1)         potcoava
    2)           furca
    3)         bolt
    4)         saiba
    5)         cui spintecat
                                       
    *          cleme de tractiune cu intreruperea conductorului la montaj;
    Din aceasta categorie se mentioneaza urmatoarele tipuri:
    •         clema de tractiune cu con, fig.2.20, este folosita pentru fixarea conductoarelor liniilor din alumiotel - aluminiu cu sectiuni pana la 300 mm2, fiind de tipul cu prindere totala a conductorului.

    Fig. 2.20 Clema de tractiune cu con
    Datorita mobilitatii in jurul boltului (9) asezat in centrul de greutate ai clemei, aceasta clema se utilizeaza si pentru linii aeriene expuse unor vibratoi puternice.
    Clema consta dintr-un corp conic (1), piesa de asigurare a strangerii si un con interior (2). Conductorul este fixat in corpul conic (1) cu ajutorul conusului de aluminiu taiat in lung si este prins in plus in dispozitivul de strangere prin 1- 4 bacuri cu bride (5), in functie de construcua si diametrul conductorului.
    Clema de tractiune cu con este sigura in exploatare si se foloseste la liniile de toate categoriile, inclusiv cele de foarte inalta tensiune, pentru sectiunile respective.
    *          clema de tractiune prin presare, fig.2.21fixeaza conductorul prin apasarea lui in corpul de aluminiu al clemei.  In partea de mijioc a corpului de aluminiu, care nu se preseaza sunt executate caneluri inelare. Pe caneluri sunt imbracate strans doua segmente inelare din otel peste care se introduce odata cu conductorul o piesa cilindrica. La montaj conductorul se trage prin teava de aluminiu astfel ca portiunea mai scurta sa fie in directia de tras a conductorului.

    Fig.2.21 Clemd de tractiune prin presare dupa montarea pe conductor
     

    Fig.2.22 Clemd de tractiune prin presare cu prindere separata a inimii de otel
    *          clema de tractiune prin presare cu prindere separata a inimii de otel, fig.2.22. se caracterizeaza prin aceea ca efortul de tractiune din conductor este transmis lantului de izolatoare de catre inima de otel, prinsa prin presare intr-o piesa de strangere din otel moale, dupa indepartarea prealabila a mantalei de aluminiu.
    La capatui bratului de otel este insurubat ochiul de suspensie al clemei. La randul lor, piesa de strangere din otel si mantaua de aluminiu a conductorului sunt solidarizate prin presarea unei tevi de aluminiu curbate care le imbraca pe amandoua. La partea dinspre cordon a tevii este fixata, tot prin presare, o bucata de conductor de otel -aluminiu care face legatura cu clema de tractiune din panoul adiacent.
    2.4 Armaturi pentru fixarea de stalpi a izolatoarelor
    Armaturile pentru izolatoarele de joasa si medie tensiune sunt de doua feluri:
            curbe pentru stalpi de lemn si beton;
            drepte pentru stalpi de beton.
    Sistemul de imbinare a izolatoarelor suspensie, cel mai larg folosit este cel cu tija si nuca, asigurat printr-o siguranta de forma speciala denumita piesa flexibila de siguranta, fig.2.23
     

                                                                Loc pentru marcare

    Fig. 2.23 Piesa flexibila de siguranta

     

    Fig. 2.24 Tija cu doua capete
    Izolatoarele tija care sunt terminate prin nuci, se prind intre ele, sau cu cleme de sustinere ori cu cele de tractiune, cu ajutorul tijei cu doua capete, fig.2.24.
    Inscrierea lanturilor de izolatoare constituite cu ajutorul pieselor descrise mai sus, se realizeaza prin armaturile de fixare.
    Principalele armaturi care servesc la fixarea lanturilor de izolatoare sunt urmatoarele:
    *        carlige pentru lanturi de izolatoare, fig.2.25.
    Lanturile de izolatoare se fixeaza la consola cu ajutorul unor carlige de otel, de forme, dimensiuni si caracteristici mecanice diferite, alese dupa tipul consolei si solicitarile la care trebuie sa faca fata.
     
    Fig. 2.25 Carlige pentru suspendarea lanturilor de izolatoare :
    a)               format U ;
    b)               format S ;
    c)               format B ;
    d)               format O ;
    e)               format DA ;
    f)                format DS  pentru suspendarea di distantarea lanturilor
    ·                 carligul format U, este folosit pentru fixarea lanturilor de sustinere sau de intindere, de traverse sau console metailce;
    ·                 carligul format S, serveste pentru fixarea lanturilor de intindere de console de metal ;
    ·                 carligul format O, se utilizeaza pentru fixarea lanturilor de sustinere sau intindere, la console de beton sau pentru suspendarea clemei de sustinere, a firului de protectie.
    Pentru ca lantul de izolatoare de suspensie sa nu se apropie de consola la oscilatii, se intercaleaza un carlig DA sau DS de o dimensiune aleasa dupa necesitate.
    *          ochiuri de suspensie, fig.2.26, sunt folosite pentru prinderea lanturilor simple de sustinere sau intindere, de carligul traversei - consolei, fara armatura de protectie sau a lanturilor duble de jugul superior; in toate cazurile servesc la prinderea clemei de sustinere in jugul inferior la lanturile duble. Ochiurile de suspensie duble servesc la fixarea jugului superior de carligul traversei sau pentru prinderea clemei de intindere de jugul inferior. Ochiurile de suspensie drepte se folosesc la liniile prevazute cu armaturi de protectie, servind in acest caz, pentru prinderea lanturilor la carligul traversei sau la jugul superior. Ochiurile de suspensie rasucite se folosesc pentru legarea lanturilor de izolatoare de intindere cu armaturi de protectie in cruce de carligul traversei de tip balama.

                                                    
     

     

    a                                         b
    c                                    d
    Fig. 2.26 Ochiuri de suspensie:
    a-simple
    b- duble
    c- drep
    d- rasucit
    *   nuci cu ochi, fig.2.27. nucile cu ochi servesc pentru prinderea lanturilor de izolatoare de juguri si de unele cleme de sustinere sau de tractiune. Ele sunt de doua feluri: cu ochi drept sau cu ochi rasucit.
     

     

     

    ·                 juguri pentru armaturi de suspensie, fig.2.28, jugurile sunt folosite la stalpi de sustinere si de intindere cu suspensie dubla pentru mentinerea unei distante anumite intre lanturile de izolatoare, precum si pentru repartizarea uniforma a sarcinii intre cele doua lanturi.
     

    Fie. 2.28 Jug pentru armaturi de suspensie.
    Armaturi speciale pentru conductoare active
    Armaturi de protectie contra arcului electric se monteaza la cele doua capete ale lantului de izolatoare si au rolul de a indeparta de pe suprafata izolatoarelor arcul care se poate naste prin descarcari intre conductoare si partile legate la pamant, ferind astfel lanturiie de izolatoare si conductoarele de deteriorari prin solicitari termice. Aceste armaturi in special inelele, influenteaza de asemenea in mod favorabil distributia tensiunii de-a lungul lantului de izolatoare.
    Cele mai folosite armaturi de protectie sunt:
    ·                                                                        coarne de protectie;
    ·                                                                        coarne de protectie in cruce;
    ·                                                                        inele de protectie.
    De asemenea se pot adopta solutii mixte: de exemplu coarne la capatul de sus si inele la cel de
    jOS.
    Coarnele de protectie sunt folosite in general pentru protejarea lanturilor de izolatoare la linii de 1 10 KV. Ele sunt de doua feluri: superioare si inferioare, fiecare din acestea pot fi simple pentru lanturi de intindere sau duble pentru lanturi de sustinere.
    Coarnele de protectie in cruce, datorita actiunii lor de protectie in orice directie, coarnele de protectie in cruce sunt intrebuintate in general pentru protejarea lanturilor de izolatoare la linii cu tensiuni de 220 kV-110kV. Lanturile de sustinere sunt prevazute cu coarne in cruce dubla, fig.2.29, In timp ce la lanturile de intindere se monteaza coarne in cruce simpla.
     

     

     

    Fig. 2.29 Coarne de protectie duble in cruce
    Inelele de protectie, fig.2.30. Protectia lanturilor de izolatoare de 220 kV,400 kV se asigura cu ajutorul inelelor de protectie executate din teava, din tabla presata sau din otel rotund. Pentru lanturi de sustinere simple se monteaza inele inchise cu diametrul de 650 mm. Pentru lanturi duble de sustinere sau intindere se folosesc inele de protectie 3/4. Inelele de protectie 2/4 sunt utilizate pentru lanturile de intindere triple sau cvadruple. La liniile de 220kV,  400 kV dat fiind si rolul de egalizator al tensiunilor de-a lungul lanturlor de izolatoare, utilizarea armaturilor de protectie contra arcului de protectie este generala.
     

     

     

    Fig.2.30 Inele de protectie: a- 2/4; b-3/4 c- inchise.
     

    O armatura denumita piesa de distantare  se foloseste la lanturile duble de colt pentru a pastra paralelismul lanturilor.
    Fig.  2.32. Prinderea la consola a lanturilor duble de colt prin piesa de distantare (a)

    Armaturi antivibratoare

    Un conductor al unei linii electrice aeriene este supus vibratiilor, sub aceasta denumire se intelege oscilatiile periodice verticale ale conductoaretor provocate de vant, care formeaza pe lungimea deschiderii o serie de unde stationare cu amplitudine mica. Vibratiile cresc odata cu deschiderea intre stalpi si tractiunea in conductor. Conductoarele pot fi aparate impotriva deteriorarii prin vibratii pe doua cai:
    ·                                     prin reducerea solicitarii la tractiune a firelor pana la valoarea de siguranta, mai mica dacat limita admisibila a materialului respectiv;
    ·                                     prin inlaturarea vibratiilor sau reducerea lor la valoarea de siguranta cu ajutorul dispozitivelor sau pieselor de amortizare.
    Reducerea solicitarii dinamice care ia nastere la vibratii in locurile de fixare a conductoarelor se realizeaza prin:
    ·                                     folosirea unor cleme, de sustinere sau de tractiune usoare, care pot urmari miscarea conductorului fara a provoca indoirea lui la locul de iesire din clema ;
    ·                                     intarirea conductoruiui la locul de iesire din clema sau de legare pe izolator, pentru a se reduce posibilitatea de curbare si deci eforturile alternative de tractiune ce rezulta precum si socurile.
    2.5 Stalpi
    Stalpii sunt elemente care sustin concuctoarele active si de protectie, la distantele prescrise atit intre ele, cat si deasupra solului ori de alte constructii sau obstacole de pe traseu, asisgurindu-se astfel stabilitatea liniei din punct de vedere mecanic, izolatia si gabaritele prevazute.
    Stalpii trebuie sa suporte:
    ·       eforturile propii ;
    ·       concuctoarele;
    ·        izolatoarele;
    ·       armaturile.
    Prin amplasarea si forma lor constructiva stalpii trebuie sa faca fata si altor servitutii:
    ·                                  ocuparea unor suprafete minime de teren;
    ·                                  functionarea altor utilitati din zona liniei ( cai de comnicatie, drumuri, cai ferate, rauri navigabile, liinii de telecomunicatii, cat si alte linii electrice etc.),  traversarea sau ocolirea estetica a localitatiior ( in special a oraselor mari ), integrarea in peisajul narural etc..
    Stalpii pot fi clasificati functie de materialele folosite la executarea lor in:
    ·                                             stalpi de lemn;
    ·                                             stilpi de metal
    ·                                             stilpi de beton armat.
    Indiferent de felul materialului, stalpii se confectioneaza dupa doua conceptii constructive, principial diferite:
    ·                                          stalpi rigizi, autoportanti;
    ·                                          stilpi articulati, ancorati.
    Stalpii, trebuie sa indeplineasca anumite functiuni mecanice si electrice pe care le impune traseul ales.
    Din punct de vedere al functiei indeplinite in lini, stalpii se clasifica dupa cum urmeaza:
    ·                 stalpi de sustinere, servesc la sustinerea conductoarelor active si de protectie si pot fi folositi numai pe portiunile drepte ale traseului liniilor. Fiecare stalp de sustinere suporta greutatea conductoarelor corespunzatoare la cate o jumatate din deschiderile adiacente.
    Stalpii de sustinere formeaza cea mai mare parte, in mod curent 80% din stalpii L.E.A.. Ei au greutatea unitara cea mai redusa fata de celelalte categorii din aceeasi linie.
    ·                 stalpii de intindere, formeaza punctele de rezistenta in lungul liniei si servesc pentru preluarea tractiunii in conductoare, in anumite locuri determinate de conditiile de functionare si montare a liniei, precum si in cazurile precizate de prescriptii. Stalpii de intindere formeaza puncte de separare a conductoarelor intre panouri si la traversari, astfel incat in cazul avariilor grave (ruperi de conductoare, caderi de stalpi de sustinere), limiteaza defectul la panoul sau traversarea respective.
    ·                 stalpi de colt, sunt destinati a prelua tractiunea in conductoare, in punctele in care aliniamenrul liniei se schimba, formand un unghi. La unghiuri mici de intersectie a aliniamentelor se pot folosi ca stalpi de colt si stalpi de sustinere, de obicei intariti, in timp ce la unghiuri mari, se folosesc stalpi de intindere, in care caz acestia, preluand si tractiunea conductoarelor, sunt denumiti stalpi de colt si de intindere.
    ·                 stalpi terminali, se utilizeaza la capetele liniilor, preiau intrega tractiune a conductoarelor dintr-o singura parte.
    ·                 stalpi de traversare, se folosesc la incrucisarea cu alte constructii sau obstacole (drumuri, cai ferate, linii de telecomunicatii, rauri. canale etc.) pot fi de sustinere sau intindere si trebuie sa asigure in deschiderea de traversare, inaltimea corespunzatoare prevederilor din prescriptii.
    ·                 stalpi de derivatie, servesc pentru a permite luarea unei derivapi din linie, intr-o alta directie.
    ·                 stalpi de rotire a fazelor, servesc pentru rotirea conductoarelor de faza ale liniei, sunt dimensionati si construiti special pentru a face posibila aceasta operatie. Rotirea fazelor are drept scop micsorarea efectelor pertubatoare ale liniilor de energie ( de transport ) asupra liniilor de telecomunicatii invecinate, prin realizarea unei simetrii cat mai bune aparametrilor electrici ai liniilor de transport.
    Principalele elemente componente ale stalpilor sunt:
    #                 partea subterana (in fundatie) a stalpului, sau elementul de sprijinire pe findatie in cazul stalpilor articulati;
    #                 corpul stalpului;
    #                 coronamentul stalpului.
    La stalpii metalici si de beton armat, partea subterana este in general incastrata in fundatia de  beton odata cu stalpu!, la cei de beton armat  si separat ( picioare de fundatii ) la cei metalici.
    Corpul stalpului este elementul principal ai stalpului, ca volum si ca greutate. El preia eforturile mecanice aplicate asupra liniei, pe care le transmite fundatiei si asigura gabaritele conductoarelor fata de sol si alte constructii sau obstacole de pe traseu.
    Coronamentul stalpului este format din traverse, console, varfare etc. montate la partea superioara a corpui stalpului de care sunt suspendate conductoarele active si de protectie.
    Stalpii de lemn se folosesc pentru linii electrice, in special pentru cele de tensiuni joase.
    Stalpii de lemn sunt din:
    ·       rasinoase, din care moildui, bradul, pinul ;
    ·       foioase tari din care stejarul si salcamul.
    Stalpii de foioase rezista mai bine la putrezire putand fi folositi dupa o simpla carbonizare la baza. Acestia au inconvenientul ca sunt scumpi si scurti. Stalpii de rasinoase ( conifere sunt lungi, drepti, si cu o rezistenta mecanica suficienta,  in schimb rezistenta la putrezire este redusa, astfel ca nu pot fi folositi decat impregnati.
    Stalpii metalici, ocupa un loc principal, in special in domeniul tensiunilor foarte inalte. Stalpii de metal, prin calitatile lor deosebite, raman totusi si pentru viitor, un element de baza in constructia liniilor de tensiuni inalte si foarte inalte.
    La stalpii metalici si de beton armat, partea subterana este in general incastrata in fundatia de  beton odata cu stalpu!, la cei de beton armat  si separat ( picioare de fundatii ) la cei metalici.
    Corpul stalpului este elementul principal ai stalpului, ca volum si ca greutate. El preia eforturile mecanice aplicate asupra liniei, pe care le transmite fundatiei si asigura gabaritele conductoarelor fata de sol si alte constructii sau obstacole de pe traseu.
    Coronamentul stalpului este format din traverse, console, varfare etc. montate la partea superioara a corpui stalpului de care sunt suspendate conductoarele active si de protectie.
    Stalpii de lemn se folosesc pentru linii electrice, in special pentru cele de tensiuni joase.
    Stalpii de lemn sunt din:
    ·       rasinoase, din care moildui, bradul, pinul ;
    ·       foioase tari din care stejarul si salcamul.
    Stalpii de foioase rezista mai bine la putrezire putand fi folositi dupa o simpla carbonizare la baza. Acestia au inconvenientul ca sunt scumpi si scurti. Stalpii de rasinoase ( conifere sunt lungi, drepti, si cu o rezistenta mecanica suficienta,  in schimb rezistenta la putrezire este redusa, astfel ca nu pot fi folositi decat impregnati.
    Stalpii metalici, ocupa un loc principal, in special in domeniul tensiunilor foarte inalte. Stalpii de metal, prin calitatile lor deosebite, raman totusi si pentru viitor, un element de baza in constructia liniilor de tensiuni inalte si foarte inalte.
    Avantajele pe care le prezinta stalpii metalici sunt :
    ·                   asigura o durata lunga de exploatare ;
    ·                   pot fi calculati si executati in solutii economice pentru gabaritele si sarcinile maxime care intervin in constructia liniilor ;
    ·                   pot fi executati in conditii industriale, in fabrici si ateliere ;
    ·                   pot fi asamblati cu usurinta pe traseul liniei, necesitand numai operatii simple, in general de imbulonare;
    ·                   fiind relativ usori si rezistenti la transport si manipulare, sunt indicati pentru orice linii si in mod special pentru cele din terenuri accidentate si greu accesibile;
    ·                   greutatea lor redusa usureaza si simplifica montajul si in special operatiile de ridicar;
    ·                   nu sunt combustibili si nu sunt deteriorati de descarcari electrice;
    ·                   asigura o buna legatura electrica la pamant pentru conductorul de protectie, chiar prin corpul stalpului ;
    ·                   permit relativ usor: modificari, consolidari sau chiar schimbari ulterioare, daca apare eventual necesitatea transformarii liniei;
    ·                   pot fi inlocuiti mai usor in caz de avarii.
    Stalpii metalici pot fi impartitii dupa felul constructiei lor, in trei categorii:
    ·                                                                               stalpi metalici tubulari, monomontanti ;
    ·                                                                               stalpi metalici din otel profilat, monomontanti;
    ·                                                                               stalpi metalici cu zabrele ;
     
    1-montant
    2-diagonale;
    3-furca;
    4-consola:
    5-suport fir de garda;
    6-traversa;
    7-fir de garda;
    8-unghiul deprotectie
    9-lant  de izolatoare;
    10-conductor activ;
    11-unghiul viu d
    12-distanta intre conductoare
    13-distanta la masa
    14-centura
    15-cadru
    16-contra vinturi
    17-nod
    18-dispozitiv contra urcarii
    19-placa indicatoare
    In cadrul acestor trei categorii, ultima este cea mai folosita in toate cazurile la constructia L.E.A. de inalta si foarte inalta tensiune. Partea subterana a stalpului metalic cu zabrele este cunoscuta in general, sub denumirea de 'picioare de fundatie' si constituie elemental de incastrare al stalpului in fundafie. Picioarele de fundatie sunt executate de obicei din otel cornier. La unele tipuri de fundatii prefabricate, picioarele sunt incluse cu acestea.
    Corpul stalpului se compune in principal, din urmatoarele parti:
    ·                          montantii, in numar de patru la stalpii cu sectiune patrata sau dreptunghiulara fiind executati din cornier;
    ·                          sistemul de diagonale, format din bare asezate pe fetele lateraie ale corpului. consolideaza montantii, formand constructia cu zabrele. Diagonalele pot fi dispuse inclinat pe una sau doua directii ( diagonaie simple sau duble ) sau orizontale sunt executate din cornier. Punctele de imbinare a diagonalelor cu montantii se numesc noduri.
    ·                          contravanturilor, formate in general, din profile cornier sau 'U' servesc pentru ridigizarea constructiei corpului. Se fixeaza de obicei la capetele tronsoanelor. Unii stilpi pot avea corpuri din doua picioare ( stalpi portali), sau in cazuri speciale chiar din trei picioare (stalpi piramidali de mare rezistenta ). Corpul stalpului cu lungimi de 20m, 50 m este compus din mai multe bucati de lungimi mai mici. numite tronsoane, care se asambleaza pe santier. El poate fi confectionat si livrat pentru montaj in diferite sisteme de executie, dintre care se mentioneaza cele mai obisnuite:
             tronsoane paralelipipedice sau triunghi - piramide, formate din cei patru montanti
    asamblati si rigidizati prin sistemul ce diagonale si contravanturi;
              sferturi de tronsoane formate din cate un montant si parti de diagonale sicontravanturi, asamblate cite patru.
             jumatati de tronsoane formate din cate doi montanti si parti de diagonale sicontravanturi, asamblate cate doua, acestea cau un tronson ;
             fete de panouri laterale, care pot fi formate fie din doi montanti si diagonalele lor delegatura, fie numai din diagonale legate intre ele cu gusee ce imbinare, fara montanti.In acest fel din doua fete cu montanti si doua fara montanti se formeaza un tronson ;
                    corpul stalpului sau tronsoanele lui pot fi executate si livrate pentru montaj si sub
    forma de bare taiate, fasonate si gaurite la dimensiuni precise si galvanizate care apoisunt asamblate pe santier prin imbinare, aceasta este forma utilizata in majoritatea
    cazurilor.
                    coronamentul stalpului este constituit din ansamblul de console, traverse, varfare, etc montate, la partea superioara a corpului stalpului si de care sunt suspendate conductoarele active si de protectie. Forma coronamentului in afara de rezistenta mecanica necesara, trebuie sa asigure si distantele prescrise intre fazele liniei.
    Dupa forma corpului lor, stalpii metalici cu zabrele se impart in:
    • stalpi cu un singur corp cu baza ingusta;
    • stalpi cu un singur corp cu baza lata;
    • stalpi cu doua corpuri portanti.
    Stalpi de beton
    In prezent stalpii din beton armat sunt folositi in mare masura la constructia liniilor electrice aeriene.
    Factorii principali care au contribuit la introducerea betonului armat in fabricarea stalpilor pentru linii sunt urmatorii:
    • necesitatea economisirii materialelor deficitare;
    • perfectionarea procedeelor de fabricare pe cale industriala a elementelor de beton armat;
    • pretul relativ scazut al stalpilor de beton;
    • numeroase calitati ale stalpilor de beton armat: durata lunga de viata cu cheltuieli neinsemnate, rezistenta mecanica buna, incombustibili si rezistenta la descarcari electrice atmosferice, insensibilitate la agenti atmosferici corozivi, forma arhitectonica corespunzatoare.
    Stalpii de beton pot fi impartiti in trei mari categorii:
    • stalpi de beton centrifugat cu armatura normala;
    • stalpi de beton vibrat cu armatua normala;
    • stalpi cu armatura pretensionata fabricati prin centrifugare, vibrare sau prin alte procedee speciale de compactare.

    Stalpi de beton centrifugat cu armatura normala
    Stalpi de 1 kV, se impart in trei categorii, dupa destinatia lor:
                    stalpi pentru linii aeriene de joasa tensiune ;
                    stalpi pentru iluminat destinati pentru a suporta numai corpurile de iluminat cu alimentare subterana;
                    stalpi de folosinta comuna, mai voluminosi si mai rezistenti destinati pentru a suporta reteaua aeriana de joasa tensiune cat si retelele de telefoane, radioficare si troleibuze.
    Stalpi de 6-20 kV, se realizeaza cu un numar redus de tipuri si anume: sustinere, intindere si colt in lungimi de 12 m si 14 m.
    Stalpi de 110 kV, se realizeaza atat pentru 110 kV simplu si dublu circuit in sistem mono montant, format din doua tronsoane asamblate telescopic.
    Pentru retelele de 1-20 kV se mai utilizeaza si stalpi de beton vibrat cu armatura normala, pentru joasa tensiune si  medie tensiune.




























    Fig. 2.39 Stalp de beton armat vibrat 6-20 kV ;
    a)               de sustinere ;
    b)               de intindere si colt
    2.6. Fundatii
    Fundatiile sunt constructiile speciale care au rolul de a fixa stalpii LEA in sol, asigurandu-le astfel stabilitatea in orice conditii de timp si de functionare a liniei, ca si in conditiile prevazute pentru montajul stalpilor.
    Conditii prevazute pentru montajul stalpilor
    Pentru a se asigura stabilitatea stalpilor, fundatiile trebuie astfel proiectate si executate incat sa transmita terenului sarcinile, potrivit ipotezei de calcul admise, respectiv sa lucreze ca :
    ·       fundatii de greutate ;
    ·       fundatii incastrate elastic in pamant ;
    Stalpii LEA se fixeaza in sol in urmatoarele solutii constructive :
    • prin plantarea directa in pamant (fundatii burate) ;
    • prin fundatii de beton turnate ;
    • prin fundatii prefabricate.

    Trimiteți un comentariu

    [blogger]

    Author Name

    Formular de contact

    Nume

    E-mail *

    Mesaj *

    Un produs Blogger.