Eficienta Energetica




Ce este eficienta energetica si de ce trebuie sa tinem cont de ea?


Deoarece traim intr-o lume in care problemele legate de consumul de energie(electrica,hidrocarburi,resursefinite....),inclusiv abuzul de energie regenerabila ,sunt tot mai mari ,omenirea a trebuit sa adopte o politica ferma pentru remedierea lor.
In acest sens Uniunea Europeana a luat atitudine astfel incat pana acum a adoptat 8 directive care sa reglementeze intr-un fel consumul si furnizarea de energie electrica.

Aceste directive sunt:

92/75/CEE - Etichetarea energetică pentru aparatele de uz casnic armonizată în legislația românească cu HG 972/2004
• 2005/32/CE - Eco-design
• 2002/91/CE - EficienÈ›a energiei la clădiri
• 96/92/CE - Regulile comune pentru piaÈ›a internă de electricitate
• 98/30/CE - PiaÈ›a gazelor naturale
• 2001/77/CE - Promovarea producerii energiei electrice din surse energetice regenerabile
• 2004/91/CE - Producerea combinată a căldurii È™i electricității
• 2006/32/CE - Promovarea eficienÈ›ei energetice la consumatorul final È™i servicii energetice

Ce este o etichetă energetică?


Eticheta energetică ilustrează, prin culori, săgeți sau literele alfabetului, eficiența energetică a unui aparat electric de uz casnic.
Schema de etichetare este bazată pe un „indice de eficiență energetică”, rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic ce trebuie etichetat energetic, cu consumul mediu de energie al modelului European, ales la nivelul anului 1993, folosind valori variabile funcÈ›ie de categoria aparatului.
Pentru a permite îmbunătățirea eficienței, optimizarea, de-a lungul timpului această valoare medie este constantă și a fost fixată la valoarea care delimitează clasele D si E. Valoarea indicelui de eficiență energetică este desigur constantă, în timp ce eticheta, pentru fiecare aparat, poate arăta indicele de eficiență energetică aferent celor 7 clase agreate.
Clasa de eficiență energetică în care se încadrează fiecare aparat electric de uz casnic este determinată de valoarea indicelui de eficiență energetică. Spre exemplu, pentru aparatele frigorifice indicele de eficiență energetică corespunzător clasei de eficiență energetică este:

Observație: Clasele A+ si A++ se aplică doar frigiderelor, congelatoarelor si combinațiilor lor!
Literele de la A la G: o scală a aparatelor de la cel mai eficient (A) la cel mai puÈ›in eficient (G); culorile: verde înseamnă “mai eficient”, iar rosu înseamnă “mai puÈ›in eficient”; săgeÈ›ile arată eficienÈ›a energetică pentru un nivel dat.




Există două părți ale etichetei energetice: fondul etichetei (text imprimat) si o bandă cu date. Acestea vin de obicei separat și trebuie să fie combinate, ca o singură entitate, când eticheta este lipită pe aparat. Puțini producători imprimă eticheta ca o singură entitate.
Fondul etichetei este generic și poate fi aplicat oricărui aparat, din categoria dată, de exemplu aparatele frigorifice (cu condiția să fie tradusă în limba națională). Banda cu date conține informații specifice și se aplică tuturor modelelor identice, indiferent de limbă sau de piață de desfacere.

Sunt cerute următoarele informaÈ›ii: • Numele furnizorului sau marca • Identificarea modelului • Clasa de eficiență energetică • Eco-eticheta (după caz) • Consumul de energie • Date specifice tipului de apara



Eticheta energetică trebuie să fie însoțită de o fisă și de un tabel standard cu informații specifice fiecărui model de aparat. Fișa trebuie să fie inclusă în toate broșurile produsului și trebuie livrată împreună cu aparatul. Ea a fost introdusă pentru a da consumatorului o sursă suplimentară de informații asupra etichetei, astfel încât consumatorii care au timp să decidă mai mult timp asupra cumpărării unui produs, să poată lua materialul informativ cu ei, în același mod ca oricare altă informație primită despre produs.
Un al treilea mecanism de informare, prezentat în directiva cadru de etichetare, este informația asupra caracteristicilor tehnice ale produsului, introdusă în cataloagele comandate prin poștă și vânzările prin internet care implică faptul că potențialul cumpărător nu poate vedea fizic produsul. Informațiile incluse în cataloagele livrate prin poștă sunt similare cu cele oferite de eticheta energetică.
Etichete:

Trimiteți un comentariu

[blogger]

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.