Convertizoarele de frecventa

Ce este un convertizor de frecventa?

Un convertizor de frecventa este o componenta electronica ce ajuta la ajustarea turatiei si puterii unui motor electric, prin varierea frecventei curentului si a voltajului acestuia.

Convertizoarele de frecventa, de asemenea denumite si convertoare/variatoare de frecventa sau invertoare, pot ajusta automat turatia unui motor pana la viteza nominala ceruta de un anumit proces, producand o economie de energie de 10, pana la 50% din energia consumata de motor la turatia maxima.



Convertizorul de frecventa ajusteaza si controleaza frecventa curentului de alimentare a motorului. Frecventa curentului de alimentare este direct proportionala cu viteza de rotatie a motorului. Cu alte cuvinte, pe masura ce creste frecventa, creste si viteza motorului si invers. Daca, intr-un proces, nu este necesar ca motorul sa functioneze la turatia sa maxima, poate fi folsit un convertizor de frecventa pentru a micsora controlat frecventa si tensiunea curentului de alimentare pentru a a ajusta turatia si puterea motorului pana la cele necesare in aplicatia respectiva. Odata cu schimbarea necesarului de turatie sau de putere date de motor, convertizorul de frecventa pur si simplu este ajustat pentru ca motorul sa functioneze in parametri necesari noii aplicatii.

Convertizoare in industrie

Convertizoarele de frecventa isi gasesc aplicabilitatea in orice tip de instalatie electrica, de la aparatele electrocasnice, la actionarile de putere utilizate in echipamentele miniere. Cu toate acestea, penetrarea in piata a convertizoarelor de frecventa este relativ mica. Cel mai important avantaj al utilizarii convertizoarelor de frecventa, atat in echipamentele noi, cat si in cele retehnologizate, este reducerea semnificativa a consumului de energie.
Milioane de motoare sunt utilizate zilnic in toate ramurile industriei, peste tot in lume. Ele actioneaza sisteme de irigatie, de canalizare, instalatii de mulgere, lifturi, tipografii, ventilatoare, gatere, benzi transportoare, pentru a da numai cateva exemple. Aproximativ 65% din energia electrica necesara consumatorilor industriali este consumata de motoarele electrice, in timp ce abia 10% din motoarele utilizate in industrie sunt echipate cu convertizoare de frecventa.

In multe cazuri, motoarele sunt controlate pe output, prin utilizarea de vane sau valve care reguleaza debitele fluidelor actionate, in timp ce turatia motorului ramane constanta. Acestea si alte metode, precum utilizarea motoarelor cu turatii in trepte sau controlul motoarelor prin oprirea si pornirea acestora, sunt metode ineficiente din punct de vedere energetic.

Exista estimari care arata ca utilizarea convertizoarelor de frecventa in actionarile cu motoare electrice, conduce la economisirea de energie de aproximativ 120 de milioane de megawati ora anual, echivalentul a 15 reactoare nucleare.

In ultimii ani, avansul tehnologic al echipamentelor electronice a condus la reducerea semnificativa atat a dimensiunilor convertizoarelor de frecventa, cat si la dimensiunile acestora. De asemenea, convertizoarele moderne utilizeaza semiconductori performati, precum si tehnologii hardware si software avansate, ceea ce a condus la imbunatatirea performantelor convertizoarelor de frecventa actuale si la largirea gamei de beneficii obtinute in urma utilizarii lor.

Beneficiile utilizarii unui convertizor de frecventa


Reducerea consumului de energie si a costurilor cu energia

Daca, in cadrul procesului dvs. nu aveti nevoie de turatia si/sau puterea maxima a motorului, puteti obtine reduceri semnificative ale consumului de energie prin controlarea motorului cu ajutorul unui convertizor de frecventa - principalul avantaj al convertizoarelor de frecventa. Prin intermediul convertizorului, atat pturati, cat si puterea motorului pot fi reglate la necesarul cerut de procesul dvs. Nu exista o alta metoda de control a motoarelor de curent alternativ, care sa va permita sa obtineti aceleasi rezultate.
Sistemele care folosesc actionari cu motoare electrice consuma aproximativ 65% din energia electrica utilizata in domeniul industrial. Optimizand functionarea si controlul motoarelor electrice, prin utilizarea unui conversizor de frecventa, va conduce la cresterea productivitatii, pe ansamblu, prin scaderea costurilor cu energia electrica utilizata la actionarea motoarelor cu pana la 50-60%. Astfel, prin utilizarea unui convertizor de frecventa, in functie de tipul de industrie in care functioneaza, investitia initiala de retehnologizare poate fi amortizata in mai putin de 6 luni.

Marirea productivitatii printr-un mai bun control al proceselor

Prin operarea motoarelor la cea mai eficienta turatie si putere necesare in aplicatia dvs., scade numarul erorilor sau al defectiunilor, sporind, astfel nivelul de eficienta al echipamentelor dvs. Spre exemplu, in cazul benzilor transportoare sau al actionarilor prin curele late, utilizarea convertizoarelor de frecventa reduce mersul in gol sau derapajul, printr-un mai bun contrul al turatiei si puterii motorului.

Extindeti durata de exploatare a echipamentelor si reduceti servisarea

Echipamentele utilizate in instalatiile dotate cu convertizoare de frecventa vor avea durata de viata mai mare, dar si timpi morti de mentenanta. Prin optimizarea functionarii si controlului motoarelor de catre convertizoarele de frecventa, se evita intrarea motoarelor in suprasarcina, incalzirea excesiva, protejarea la suprasarcina etc. De asemenea, un convertizor de frecventa va actiona si ca un tampon la intrarea in sarcina a unui motor, protejand instalatia de socul electric de pornire a motorului, reguland, in schimb, intrarea in sarcina, prin cresterea treptata, atat a turatiei cat si a puterii motorului pana la valorile nominale.

Avantajele oferite de convertizoarele de frecventa

CONVERTIZOARELE DE FRECVENTA REDUC DRAMATIC CONSUMUL DE ENERGIE ELECTRICA, IMPLICIT COSTUL CU ENERGIA ELECTRICA.
CONVERTIZOARELE DE FRECVENTA SUNT CEL MAI EFICIENT MIJLOC DE CONTROL AL PUTERII SI TURATIEI MOTOARELOR.
CONVERTIZOARELE DE FRECVENTA AU CEL MAI MIC CURENT DE PORNIRE DINTRE TOATE TIPURILE DE STARTERE.
CONVERTIZOARELE DE FRECVENTA REDUC SUPRA-INCARCAREA SI SUPRA-INCALZIREA MOTOARELOR SI CURELELOR DE ACTIONARE.
CONVERTIZOARELE DE FRECVENTA SE INSTALEAZA PRIN SIMPLA CUPLARE A LOR LA RETEAUA DE CURENT.
CONVERTIZOARELE DE FRECVENTA POT FI FOLOSITE DE LA MOTOARELE MICI, UTILIZATE IN CASA, PANA LA GRUPURILE MOTOARE INDUSTRIALE, DE MARE PUTERE.
CONVERTIZOARELE DE FRECVENTA OFERA UN FACTOR DE PUTERE MARE, ELIMINAND NECESITATEA ALTOR ECHIPAMENTE EXTERNE DE CRESTERE A PUTERII
CONVERTIZOARELE DE FRECVENTA SCAD CURENTUL DE PORNIRE, PROTEJAND INSTALTIA ELECTRICA SI CELELALTE ECHIPAMENTE CONECTATE

Trimiteți un comentariu

[blogger]

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.