Prețul ridicat al energiei regenerabile raportat la sursele tradiționale de combustibil este cel mai mare dezavantaj lor. Deși industria energiei alternative a făcut pași mari înreducerea costurilor de productie, realitatea arata că este o mare diferenta cand vine vorba de paritatea cu combustibili fosili.
Un studiu recent a comparat preturile a diferite surse de combustibil de pe glob si sugerează că acest decalaj istoric de preț incepe în cele din urmă sa se stabilizeze.
Publicat în paralel în luna august de către Agenția Internațională pentru Energie și Agenția pentru Energie Nucleară, editia anului 2015 a studiului anual, examinează "estimarea costurilor de producere a energiei electrice" și compară costurile de generare de energie electrică de la mai mult de 180 de facilități cu o serie de combustibil în 22 de țări. Rezultatele ar putea distruge unele percepții cu privire la costurile de generare de anumiți combustibili.
De exemplu, se arată că costul tehnologiei nucleare este "aproximativ la egalitate" cu aceleași costuri prezentate în edițiile precedente. Potrivit studiului, acest lucru subminează o "tendinta în creștere", că costul energiei nucleare este in trend ascendent la scară globală.
Poate mai important, studiul arată că costurile de tehnologii regenerabile au scăzut în mod semnificativ în ultimii cinci ani, demonstrând că nu mai sunt cum le caracteriza inainte studiul ,"aberante ca cost."
Studiul analizează costurile unui număr de diferite tehnologii regenerabile, inclusiv solare, eoliene, hidro, geotermală și biomasă. Fotovoltaice solare arată cea mai mare scădere a prețurilor, în timp ce eolienele rămân cu pretul cel mai mic in tehnologiile regenerabile. De asemenea, studiul constată că marea majoritate a tehnologiilor incluse sunt cu emisii de carbon reduse sau zero emisii de carbon, ceea ce sugerează că țările participante la studiu arată o "schimbare clară" față de energia verde, indepartandu-se de combustibilii fosili.
Studiul recunoaște că prețurile pot varia în funcție de țară și de piață. Cu asta în minte, ea avertizeaza ca nimeni nu detine tehnologia care poate fi considerata a fi cea mai ieftina în toate circumstanțele. O varietate de factori trebuie să fie întotdeauna luate în considerare la elaborarea de concluzii cu privire la preț. Acestea includ factori variati ar fi costurile de sistem, structuri de piață, politicile naționale și disponibilitatea resurselor.
Trimiteți un comentariu