In funcţionarea normală a sistemului energetic puterea produsă în sistem este egală cu puterea consumată iar frecvenţa tensiunii este constantă. Orice dezechilibru ce apare între puterea produsă şi cea consumată determină modificarea turaţiei generatoarelor sincrone şi deci a frecvenţei de funcţionare a sistemului. Producerea bruscă a unui deficit de putere sunt sesizate de scăderea frecvenţei şi pot fi înlăturate prin deconectarea unor consumatori.
După o injectare suplimentară de putere în sistem, o dată cu revenirea frecvenţei sistemul de automatizare trebuie să permită reanclanşarea automată a consumatorilor anterior declanşaţi. Elementul caracteristic al schemei electrice de automatizare este releul de frecvenţă reglat la o frecvenţă de revenire mai mică decât cea nominală. La creşterea consumului de putere din sistem, frecvenţa scade şi când aceasta devine mai mică decât frecvenţa de reglaj a releului de frecvenţă acesta comandă declanşarea unor consumatori în ordinea inversă a importanţei lor.
Ca urmare a deconectării acestor consumatori frecvenţa în sistem îşi revine dar cât timp este mai mică decât o nouă valoare de reglaj consumatorii rămân deconectaţi. Injectarea suplimentară de putere în reţea, comandată de dispecer, comandă reanclanşarea consumatorilor anterior declanşaţi. Astfel sistemul D.A.S.F. asigură stabilitatea sistemului energetic.
Trimiteți un comentariu