Multiplicator în patru cadrane |
Concomitent, semnalul de ieşire al lui IC1 ajunge la intrarea de comandă a comutatorului FET T1. Dacă T1 conduce, atunci la ieşirea lui IC3 apare o tensiune negativă egală cu mărimea semnalului de intrare Y; în cazul unei reglări corespunzătoare a lui P1, IC3 lucrează ca amplificator inversor. Dacă T1 este blocat, polaritatea tensiunii de ieşire a lui IC3 se inversează.
în spatele lui IC3 avem la dispoziţie o tensiune cu impulsuri dreptunghiulare a căror amplitudine este proporţională cu Y şi a căror lăţime este proporţională cu X. Filtrul trece-jos IC4, R10, R13 şi C3 formează valoarea medie a acestei tensiuni dreptunghiulare, valoare care este proporţională cu XY. Frecvenţa de trecere a filtrului este de circa 330 Hz, la fel de mare ca şi frecvenţa filtrului trece-jos R7-C2.
Cu toate că aici pentru simbolizarea mărimilor de intrare au fost utilizate majusculele X şi Y, montajul nu lucrează numai la tensiuni continue. La frecvenţe de intrare mai joase decât o putere a lui zece a frecvenţei de trecere a filtrului, încă se obţin rezultate bune; autorul a folosit montajul pentru măsurători corelative ale semnalelor EEG de foarte joasă frecvenţă.
Deoarece T1 în stare de conducţie prezintă totuşi o rezistenţă de trecere, este necesară o reglare cu P1 a inversorului (IC3). La tensiuni de intrare de X = 0 V (intrarea se pune la masă) şi Y = +6 V, respectiv X = -6 V, se reglează P1 în aşa fel încât tensiunea de ieşire a lui IC4 să fie minimă (circa ±40 mV).
(P. Creighton)
Trimiteți un comentariu