Prize electrice

Dispozitive de conectare cu ajutorul carora se realizeaza legaturile electrice ale unor consumatori electrici la o retea electrica prin intermediul unei fise de curent.
Prizele sunt necesare pentru conectarea oricarui aparat electric, la reteaua electrica. Cele mai importante caracteristici electrice ale prizelor sunt tensiunea de alimentare (230Vac in sistemul monofazat) si curentul suportat (uzual in Romania 6A sau 16A);

De cate tipuri sunt?
Exista mai multe categorii dupa care se pot clasifica prizele electrice:
In functie de modul de conectare si de tipul retelei electrice se intalnesc prizele monofazate, conectate la reteaua monofazata(casnica), 230Vac, 16A, sau prize trifazate, conectate la reteaua industrial trifazata 400Vac, si diferiti curenti(16A,  32A, 64A…) 
In functie de gradul de protectie, prizele se clasifica in prize cu impamantare sau prize fara impamantare. Impamantarea unui circuit electric reprezinta un mijloc de protectie care are rolul de a diminua pericolul de electrocutare involuntara sau functionare defectuasa a aparatului electric.


Pentru o siguranta sporita se recomanda utilizarea prizelor cu impamantare.
Prizele cu impamantare se deosebesc prin cele doua lamele ale contactului de impamantare dispuse pe lateralul celor doi poli Faza si Null. 
In functie de standardele folosite in fiecare tara:



Standard german (cel mai des intalnit standard si in Romania). In general aceste prize sunt complet echipate si se pot monta direct in dozele din perete In cazul acestor prize nu sunt obligatorii modificarea dozelor rotunde existente in blocurile si locuintele vechi, putandu-se fixa cu gheare.
Standardul Modular (Italian) prezinta avantajul unei modularitati mai mari. Se pot face mult mai usor combinatii de diferite aparate. In general trebuie realizata o inlocuire a dozelor din perete, cu doze speciale pentru aparatajul modular. Alegerea echipamentelor este putin mai dificila decat in cazul aparatajului standard german, fiind necesare mai multe referinte (doze de aparat, suporti de montare, mecanisme, rame decorative)


















Alte standard sunt britanic, american, francez insa mult mai rar intalnite in Romania;
In functie de modalitatea de montaj, prizele pot fi aplicate pe perete (folosite in cazul in care instalatia electrica este realizata aparent pe perete, in cazul renovarilor cand se doreste adaugarea unui circuit electric additional aparent) sau ingropate in tencuiala atunci cand instalatia electrica s-a realizat prin perete pana in dozele specific aparatelor electrice).
In functie de materialele din care sunt confectionate, prizele pot fi ceramice sau dinpolimeri.
Ceramica este materialul traditional din care sunt confectionate prizele, dar in ultimii 20 de ani, acest material a fost inlocuit pe scara tot mai larga de polimeri rezistenti la foc, care asigura o durata mai mare de viata pentru aparatele electrice. Prizele din polimeri au in general o adancime mai mica ceea ce le permite montarea mai usoara in dozele standard (in doze incap conductoare cu o lungine mai mare si montarea se poate face mai usor).
In functie de sistemul de fixare in doze, prizele pot fi clasificate in prize cu fixare cu gheare, si prize cu fixare cu suruburi. In cazul in care se utilizeazadoze vechi fara posibilitatea fixarii aparatelor cu suruburi este nevoie de utilizarea unei prize cu gheare. Aceste prize prezinta dezavantajul ca in cazul in care consumatorul nu este deconectat cu atentie (prize trebuie tinuta cu o mana si stecherul extras cu cealalta), ar putea fi smulse din perete. In cazul utilizarii fixarii cu gheare, daca ghearele sunt stranse cu o garnitura elastica, in timpul functionarii aceasta se rupe, si re-montarea in doza poate deveni dificila(ghearele ramanand expandate)

Se recomanda utilizarea prizelor cu gheare retractabile (ghearele se strang automat) pentru o montare mai usoara in doza. 
Pericolul smulgerii, este mult mai mic in cazul in care prizele sunt fixate cu suruburi in dozele din perete.
In multe situatii, prizele permit ambele moduri de fixare.
In functie de gradul de protectie contra umiditatii si prafului, se diferentiaza prize cu protectie IP44 sau IP55 (indicate a se folosi in locurile cu umiditate ridicata: terase, balcoane, subsoluri) si prize fara protectie. Atentie! In bai nu se recomanda folosirea prizelor electrice la 230Vac, din cauza pericolului mare de electrocutare. In bai se pot folosi prize speciale (prize pentru aparate de barbierit, prize cu transformatoare de separate).
In functie de tensiunea la care se conecteaza pot fi prize monofazate, alimentate la 230V (prizele uzuale de uz casnic) sau prize trifazate 400V(prize utilizare industriala, pentru conectarea consumatorilor mari la reteaua electrica)
In functie de numarul de aparate pe care il pot conecta prizele pot fi simple (pot conecta un singur consummator) sau duble (pot conecta doi consumatori)
In cazul ambelor prize, curentul maxim este de 16A. Prizele duble, trebuiesc folosite cu atentie pentru a nu se depasi curentul maxim admis de 16A (consumatorii din prizele duble nu trebuie sa aiba un consum comulat mai mare de 16A)
Ambele prize pentru montarea ingropata au nevoie de o singura doza de aparat rotunda


In functie de forma si culoare
Exista o multitudine de forme si culori care permit asortarea prizelor cu decorul casei. Prizele au devenit din ce in ce mai mult un element de décor in cazul unei locuinte.

Cum se face instalarea lor?
Instalarea prizelor si a oricarui aparat electric se recomanda sa fie efectuata de o persoana specializata (electricieni autorizati).
Pentru conectarea unui aparat electric (prize) la circuitul electric este obligatoriu deconectarea circuitului respective de la reteaua electrica pentru a preveni electocutarea accidentala.
Pentru conectarea unei prize la circuitul electric, de dezizoleaza 10-15mm capetele conductoarelor elecrice si se conecteaza la bornele prizei. Atentie! Circuitul de impamantare trebuie conectat la bornele de impamantare ale prizei.
Numarul prizelor se stabileste in functie de necesitatile fiecarui client si in functie de numarul consumatorilor care trebuiesc conectati la reteaua electrica. Atentie! numarul de prize pe un circuit electric trebuie stabilit de catre un proiectant de instalatii electrice. In functie de dimensionarea fiecarui circuit electric, exista un numar maxim de prize care se pot monta pe circuitul respective.
La ce ar trebui sa fiu atent cand le cumpar?
  • Prizele reprezinta o cauza importanta a producerii incendiilor cauzate de defectiuni ale instalatiiei electrice
  • In piata exista multe modele de prize de diferite calitati. Pentru siguranta bunurilor si a persoanelor este recomandata folosirea unor prize de calitate.
  • Pentru alegerea standardului prizelor este foarte important de stiut ca daca se doreste utilizarea standardului modular Italian este necesara schimbarea dozelor din perete.
  • Este foarte important ca prizele sa fie confectionate din materiale de calitate care sa asigure o rezistenta cat mai mare in timp. In cazul prizelor ceramice, aceasta (ceramica) se poate sparge in timp, facand prizele inutilizabile.
  • Calitatea contactelor este foarte importanta. Acestea trebuie sa fie ferme si sa nu se slabeasca in timp.
  • In cazul ghearelor de fixare, acestea este preferabil sa fie retractabile(si nu cu fixare cu elastic), si sa nu raneasca mainile. Ghearele trebuie sa fie solide pentru a asigura o fixare ferma in doza.
  • Pentru o montare cat mai facila, este ideal ca prizele sa aiba bornele desurubate, pregatite pentru a conecta conductoarele.
  • Tot pentru o montare cat mai usoara, este important ca adancimea prizei sa fie cat mai mica. In acest fel in doza se poate pastra o rezerva mai mare a conductorului, si conectarea prizei se va putea face mai usor la o distant mai mare fata de doza si apoi fixate in doza.
  • Pe circuitele care sunt prevazute cu circuit de impamantate trebuie folosite prize cu impamantare.
  • Atentie la curentul maxim suportat de prize, 6A sau 16A. Acesta nu trebuie depasit, un curent mai mare, putand duce la distrugerea prizei si/ sau incendii sau alte evenimente neplacute.


Trimiteți un comentariu

[blogger]

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.