august 2015


Ai citit probaili o gramada de articole despre sfaturi si pareri despre electricieni si instalatiile electrice de la tot felul de agentii ,firme sau autoritati insa sfaturile de care ai intradevar nevoie sunt cele spuse chiar de electricieni insasi.Elecricieni sunt chemati sa lucreze la o multitudine de lucrari care au diferite probleme pe care acestia sa le trebuie sa le rezolve,asa ca acestia stiu care sunt cele mai comune simptome sau semne ale defectelor.Acesti stiu cum sa previna ,sa repare si sa readuca in parametrii optimi de functionare instalatia electrica . Ei sunt expertii,asa ca va ofer cateva ponturi si sfaturi de la acestia care se va ghideze in a identifica problemele din instalatie  inainte ca acestea sa se agraveze.
Inainte de a incepe trebuie sa avem in minte un lucru: instalatiile electrice improvizate se claseaza in primele locuri la cauzele producerii incendiilor in locuite.Lucrul care ma intriseteaza cel mai tare este ca desi accidentele de acest gen se pot intampla,majoritatea se pot prevenii prin petode absolut banale care tin uneori de “bunul simt”.
Majoritatea defectiunilor din instalatii sunt nedetectabile pana in momentul in care problema se manifesta deja,lucru datorat in mare parte faptului ca firele si conductorii electrici care alcatuiesc instalatia sunt ascunse si nu se afla la vedere.Iata asadar cateva lucruri pe care sa le urmariti la instalatia electrica:

Observati intrerupatoarele si prizele din casa.

Intrerupatoarele si prizele nu scot niciodata sunete( pocnituri,”bazait-uri”,”sfaraieli”….),Capacele fi ornamentele nu trebuie sa se simta niciodata calde.Daca simtiti ca emit caldure acesta poate fi un semn ca legaturile din interior sunt slabe sau ca aparatul cere se afla in priza este defect.Intrerupatoarele cu led este normal sa fie putin calde insa daca aceste sunt incinse si aveti suspiciuni chemati de indata un electrician si nu va apucati sa lucrati dumneavoastra pe principiul “da` ce?eu nu ma pricep?”.

Mirositi a ars prin casa?

Niciun miros de ars sau de plastic topit nu este de dorit atunci cand vorbim de instalatiile electrice din casa.Daca sursa mirosului nu poate fi explicata de dvs.(poate vecinul adre gunoiul din curte si a pus pe foc si cateva sticle de plastic sau alte materiale asemanatoare,sau poate a-ti uitat tigaia pe foc…) atunci prezumati ca mirosul este cauzat de instalatia electrica si sunati imediar un electrician.Chiar daca ulterior se dovedeste ca de fapt nu este nici o problema cu acesta,este mai bine sa previi un incendiu in locuinta.

Cablurile dezizolate – PERICULOS !!!

Inspectati cablurile aparatelor pe care doriti sa le introduceti in priza inainte de a o face.Verificati-le de taieturi,ciupituri,lovituri,muscaturi ale animelelor.Acestea sunt foarte foarte periculoase si pot cauza electrocutarea ,scantei care pot provoca incendii,defectarea aparatelor din locuinta si multe multe alte probleme.

Folositi prelungitoare cat mai putin posibil in casa.

Prelungitoarele nu sunt o solutie permanenta pentru a suplinii prizele insuficiente din locuinta.Multe dintre prelungitoare(in special cele care permit introducerea a 4-5 sau mai multe aparate ) sunt adevarate focare de incendiu.Este posibil chiar ca celelalte aparate conectate la acel prelungitor pot fi distruse daca curentul total insumat  absorbit depaseste curentul maxim suportat de prelungitor.
In cazul in care nu aveti suficiente prize in casa CHEMATI UN ELECTRICIAN CARE SA INSTALEZE MAI MULTE PRIZE IN CASA,de multe ori doar pare complicat de facut insa de cele mai multe ori un electrician bun o va face in cateva ore si fara deranj mare sau costuri exorbitante cu cred majoritatea oamenilor.
Este simplu sa previi daca vrei.








 

Schema ELECTRICA:

 

Power Flasher

 

LISTA DE COMPONENTE:

 

R1______________6K8  1/4W Rezistor
R2____________220K 1/4W Rezistor
R3_____________22K 1/4W Rezistor

C1____________100µF 25V Condnesator Electrolitic
C2_____________10µF 25V Condensator Electrolitic

D1___________1N4002 100V 1A Dioda

Q1____________BC557 45V 100mA PNP Tranzistor
Q2___________IRF530 100V 14A N-Channel Hexfet

LP1___________Bec Auto maxim 22W sau doua de 10 legate in paralel

SW1___________Intrerupator (sau buton) (3 A minimum)
 

Descriere:


 


Circuitul este util la masina atunci cand vrem sa dam o serie de flash-uri celorlati participanti la trafic sa daca vrem sa atragem atentia cuiva.


Circuitul protejeaza si maneta de actionare a farurilor nefiind necesara folosirea ei si astel uzarea acesteia.


O alta idee pentru a folosi acest circuit este ca la iesira sa o conectam la claxonul autoturismului si astfel vom obtine o serie intermitenta de clazoane sonore in loc de flash-uri luminoase.


 


NOTA:


Frecventa flash-urilor poate fi modificata prin alegerea unei vlori diferite pentru C1.


Folositi cabluri adecvate pentru curentul absorbit de catre circuit.

 

 

Headlights Timer

DESCRIERE:

Acest dispozitiv este practic un releu de timp care permite actionarea si mentinerea aprinsa a farurilor auto pentru un interval de timp prestabilit ,aproximativ 1 min si 30 de sec.

Dispozitivul este util atunci cand sunt spatii intunecate pentru ca tine farurile aprinse pana va indepartati de masina iar apoi se sting singure fara a revenii dvs sa le stimgeti manual.

 

EXPLICAREA FUNCTIONARII:

Apasand pe P1 permitem incarcarea condensatorului C1 cu 12V de la baterie.Astfel Q1 este actinat iar acesta actioneaza Q2 si bobina releului.In acest moment farurile masinii se aprind pentru ca sunt releul este legat  in paralel cu inreruparorul( maneta de actionare) principal al masinii.Releul ramane cuplat pana cand c1 este aproape complet descarcat(tensiunea din el scade pana la aprox 0,7V).

Timpul de actionare depinde de valorile lui C1 si R1( in acest exemplu sunt valori pentru ca farurile sa stea aprinse aprox. 1 min si jumatate)

O aplicatie si mai interesanta pentru acest circuit ar fi sa i-l cuplam in serie cu limitatorul de la usa care aprinde lumina in habitaclu.Astfel ca atunci cand vom deschide usa de la masina farurile se aprind.si vor sta asa pana cand usa este inchisa.Condensatorul C1 se incarca cand se deschide usa si va incepe sa se descarce doar cand usa se inchide,deci de atunci incepe un min si jum.

Ca sa obtineti asta actionare mai adaugati o dioda 1N4002 intre R1 – C1 iar minusul la plusul lampii de interior.

LISTA DE PIESE ELECTRONICE:

 

R1______________4K7 1/4W Rezistor
R2,R3___________1K 1/4W Rezistor
C1____________100µF 25V Condensator Electrolitic

D1___________1N4002 100V 1A Dioda

Q1____________BC547 45V 100mA NPN Tranzistor
Q2____________BC327 45V 800mA PNP Tranzistor

P1_____________SPST Buton
RL1___________Releu auto 10A min minim

image

Nu necesita preamplificator sau Reglaje initiale

Reglaj pentru bass si Inalte

 

Lista de Componente

P1______________50K  Potentiometru (sau 47K)
(Dual pentru stereo)
P2______________20K PotentiometruLiniar (sau 22K)
(Dual pentru stereo)
P3_____________100K Potentiometru Liniar
(Dual pentru Stereo)

R1_____________820R 1/4W Resistenta
R2______________68R 1/4W Rezistenta
R3_______________1K8 1/4W Resistenta
R4______________10K 1/4W Resistenta
R5_______________1K 1/4W Resistenta
R6,R7__________100R 1/4W Resistenta
R8_____________330R 1/4W Resistenta
R9______________47R 1/2W Resistenta

C1_______________1µF 63V Condensator Polyester
C2______________33pF 63V Condensator Polyester sau Ceramic
C3______________10nF 63V Condensator Polyester
C4,C5____________1nF 63V Condensator Polyester
C6_____________120nF 63V Condensator Polyester
C7______________22nF 63V Condensator Polyester
C8,C10_________220nF 63V Condensator Polyester
C9______________22µF 25V Condensator Electrolitic
C11,C12________220µF 25V Condensator Electrolitic

IC1__________NE5534 Circuit integrat

Q1____________BD440 Tranzistor 60V 4A PNP
Q2____________BD439 Tranzistor 60V 4A NPN

J1______________ Mufa intrare RCA
 

 

  Descriere:


Pentru a rasunde solicitarilor repetate ale vizitatorilor acestui site am hotarat sa postez schema unui amplificator de putere medie care sa incorporeze controlul tonurilor .

Pentru a evita folosirea unui numar prea mare de piece ,necesare pentru controlul tonului,am creat acest amplificator simplu  bazat pe alt aplificator deja probat si care si-a dempostrat calitatile de 45W clasaB.

Pentru acest proiect am folosit insa excelentul NE5534 pentru a dirija tranzistorii finali.

Design-ul special al circuitului ne permite sa impingem integratul NE5534 pana la limita lui maxima ,astfel putem btine de la intregul amplificator o putere relativ mare la iesire ,mai exact  pana la 18W la 8Ohmi folosind o sursa de alimentare +/- 20V.

In ciuda complicatiilor cauzate de adaugarea controlurilor de ton,amplificatorul are o sensibilitate de intrare de 130mV RMS,permitand conectarea directa la intrare a majoritatii surselor audio fara a fi necesar un preamplificator separat.

Distoriunile armonice totale sunt extraordinar de mici,cu mult mult mai mici decat integratele audio similare disponibile pe piata.

O caracteristica deosebita a acestui amplificator este lipsa totala a setarilor initiale necesare pentru a il calibra inainte de punerea in fuctiune.


Raspunsul de Frecventa :


Bass and Treble Frequency Response


 


Schema pentru circuitul sursei de alimentare:


Power Supply for the 18 Watt Class B Audio Amplifier


 


R1_______________1K8 1/4W Rezistor
C1,C2_________4700µF 25V Condensator Electrolitic

D1_____Punte redresoare 100 la 400V, 1.5 la 4A
D2______________LED

SW1_____________Intrerupator general

T1______________230V Primar, 30V Mediana sau 15 + 15V Secundar,
aprox 45 pana la 60VA sau 1.5 pana la 2A, Transformator

PL1_____________Steker
 
Sursa de alimentare prezentata se preteaza la alimentarea versiunii stereo a amplificatorului de mai sus.
 

Mentiuni:

Q1 si Q2 trebuiesc montati pe un radiator
Tensiunea maxima de alimentare a amplificatorului nu trebuie sa depaseasca 22V .
 

Author Name

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.